IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Морски бизнес
13:30 | 18 юли 2021
Обновен: 10:09 | 24 април 2024

Дигитална карта разкрива съкровищата в Черно море

Сред тях са останки на древни кораби, единият от които е на повече от 2 400 г.

По материала работи: Ставри Таргов
Дигитална карта разкрива съкровищата в Черно море

Дигитална карта и 3D-холограми във Военноморския музей във Варна представят по атрактивен начин подводните съкровища в българската акватория на Черно море.

Иновативните продукти са част от резултатите, постигнати по проект „Съкровище“ (Treasure), финансиран от европейската програма „Черноморски басейн“. Това обясни Александрина Стоименова от Сдружение „Българска асоциация за трансфер на технологии и иновации“. Организацията участва в проекта от българска страна като партньор на румънската община Констанца заедно с община Унгени (Молдова) и община Енез (Турция).

Дигиталната карта, която е на български и английски език, предоставя подводни исторически, културни, археологически и природни обекти. Освен това, има и информация за животинските видове в Черно море. Включените обекти са повече от 60, а ако бъдат направени нови открития, те може веднага да бъдат допълнени.

Фокусът на проучването е във връзка с откритите край българското крайбрежие от англо-български екип през октомври, 2018 югоизточно от Варна най-древни потънали останки на неповреден кораб, лежал на дъното на Черно море повече от 2 400 г.

Подобен вид древногръцки търговски кораби до момента са били наблюдавани само по изображение върху антични грънчарски изделия.

Находката промени схващанията ни за корабостроенето и за навигацията по време на античността. Корабът беше само част от разкритията на екипа, обследвал в продължение на три години дъното край българското крайбрежие на Черно море на площ от над 2 хил.кв.км. Експедицията откри над 60 останки от кораби, датиращи от древността, включително и по-древни от изцяло запазения кораб, до XVII век.

Досегашни проучвания на варненските учени обаче са разкрили и няколко десетки места край българското крайбрежие, където има струпвания на потънали кораби. Едно от най-популярните е в района на Калиакра. От археологическите подводни съкровища са представени тези, които биха представлявали най-голям интерес за туристите и се намират на по-малка дълбочина.

Снимките, които илюстрират обектите на картата, са дело на водолази, като част от тях не са показвани досега. За изработването на интерактивния продукт са ползвани и кадри, предоставени от Института по океанология във Варна и Центъра за подводна археология в Созопол.

Освен картата посетителите на Военноморския музей могат да видят и холограми на открити на дъното четири от археологическите находки - древни кораби. Те са в специален дисплей - пирамида. В резултат на успешния финал на проекта всеки посетител може самостоятелно да навигира между исторически, археологически и природни обекти и да превърне запознаването с морската история, което предлага музея, в запомнящо се преживяване, пише "Монитор".

Коментари

Новини Варна