IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Морски бизнес
16:45 | 11 август 2021
Обновен: 07:41 | 16 април 2024

Петролен разлив замърсява Черно море

Инцидентът е станал край руския град Новоросийск

По материала работи: Ставри Таргов
Петролен разлив замърсява Черно море

На 7 август в Черно море край руския град Новоросийск се е разлял петрол. Първоначално се съобщаваше, че площта на разлива е около 200 квадратни метра, но Институтът за космически изследвания на Руската академия на науките (РАН) оценява площта на петролните петна на почти 80 квадратни километра, предава TACC.

Разливът на петрол е станал по време на товаренето на танкера кораб Minerva Symphony, плаващ под гръцки флаг през извънбордово швартово устройство от терминала на Каспийския тръбопроводен консорциум (КТК). Разливът е станал на шест километра от брега.

Според КТК причината за изпускането на суровия петрол е разрушаването на вътрешната кухина на хидравличния компенсатор на извънбордния швартов апарат. Мястото на разлива е локализирано. По време на ликвидирането на последиците от аварията, доставката на петрол в морския терминал на КТК е била временно спряна.

КТК отбеляза, че за да се локализират последиците от изпускането на нефт, е включен професионален аварийно-спасителен екип, изградени са бонови заграждения, задействани са четири системи за събиране на суровия петрол и резервоари за складирането му.

Консорциумът оцени площта на разлива на около 200 кв. м, а обемът на разлетия нефт около 12 кубически метра. По -късно Институтът за космически изследвания на Руската академия на науките, използвайки сателитни данни, оцени петролната петна в района на Новоросийск на почти 80 квадратни километра.
На свой ред работниците от делфинариума на Болшой Утриш близо до Анапа са открили петролни петна в морето.

Вицепремиерът на Русия Виктория Абрамченко е възложила на „Росприроднадзор“ да оцени реалните мащаби на изпускането на петрол край Новоросийск и да провери информацията на Руската академия на науките за подценяването на обемите на разливите. „Роспотребнадзор“ ще оцени щетите, след като определи продължителността на изпускане на суров петрол.

Предприятие „Росриболовство“ е готово да окаже подкрепа при оценката на последиците от разлива на петрол, както и да съдейства за мерки за отстраняването му.

Южната транспортна прокуратура извършва проверка по случая, съобщава "Труд".

Коментари

Новини Варна