IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Морски бизнес
12:45 | 1 ноември 2021
Обновен: 11:37 | 22 април 2024

Печки, перални и хладилници попаднаха в мрежите на наши риболовци

Над 7,5 тона отпадъци са извадени от морето през последната година, в рамките на кампанията „Най-ценният улов“

По материала работи: Слав Велев
Печки, перални и хладилници попаднаха в мрежите на наши риболовци

Печки, перални и хладилници са вадили от Черно море варненски риболовци. Това обяви Георги Джамбазов от сдружение Черноморски изгрев. Той разкри още, че в мрежите на риболовците от сдружението е попадала дори лека кола за скрап, вероятно изпаднала от превозващ отпадъци кораб, предаде "Дарик". 

Над 7,5 тона отпадъци са извадени от морето през последната година, в рамките на кампанията „Най-ценният улов“. Обхваната е акваторията от нос Емине до Румъния. 

Навръх днешния Международен ден на Черно море стартира второто издание на инициативата, зад която стоят „Черноморски улов“ и „Черноморски Изгрев“. Те си поставят амбициозната цел да покрият цялата акватория на България и да извадят поне 15 тона отпадъци от морето.

“Дългосрочната ни цел е да отключим пълния потенциал на нашия риболовен флот като фактор за опазване на нашето море. Първото издание на „Най-ценния улов“ е най-мащабната акция от подобен вид, правена някога в Черно Море. За да надградим постигнатото, отправяме призив към всички ангажирани към състоянието на Черно море рибарски сдружения да се включат. Следващата стъпка е да добавим останалите черноморски държави, върху което ще се фокусираме следващата година”, коментира Георги Гавазов от “Черноморски улов”.

За да се превърне почистването на Черно море в устойчив модел, е необходимо освен редовно почистване, да се изгради мрежа от контейнери за отпадъци на родните пристанища. В момента рибарите се намират в противоречивата ситуация целенасочено да изваждат отпадъци от морето, но да нямат къде да ги предоставят, дори да търпят санкции за това.

Коментари

Новини Варна