IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Морски бизнес
13:15 | 1 декември 2021
Обновен: 06:37 | 26 март 2024

Пускат на търг кораба "Vera Su"

Цената му е около 3 млн. лв.

По материала работи: Ставри Таргов
Пускат на търг кораба "Vera Su"

Ако в 14-дневен срок, който изтича другата седмица, корабособственикът и застрахователят на кораба "Вера Су", не покрият разходите по спасителната операция, той ще бъде продаден на открит търг. Това съобщи транспортният министър Христо Алексиев след днешното заседание на министерски съвет.

Алексиев информира, че той в момента е на сух док. Задържан е от държаватаq и ако разходите не бъдат покрити от застрахователя, ще бъде продаден на открит търг. Цената му е около 3 млн. лв.

Същевременно "Вера Су" може да бъде използван за научно-изследователски мисии. В морското училище във Варна ще се обучават по спасителната акция за кораба.

Друга работна група има задача да подготви новите водни пътища на България, които трябва да са по-отдалечени от брега, за да не се повтарят такива инциденти.

На днешното заседание на МС е решено още - 40 млн. лв се предоставят за подпомагане на автобусните превозвачи. От понеделник всеки може да си подава документите, за да получи определените помощи.

Одобрена бе и позиция за подаване на жалба за пакета мобилност, който е доста дискриминационен към българския автобусен транспорт.

"На първо място бе въведена т. нар. мярка за подпомагане на автобусните превозвачи в размер на 40 млн лева. И се надяваме с този акт на МС до края на годината да успеем да разплатим тези средства към автобусните превозвачи, за да могат да получат една глътка въздух, която име нужна в днешната тежка ситуация и отражението от Ковид кризата.

На второ място един ангажимент и много важна мярка - бе одобрена позиция за подаване на жалба в Съда на ЕС по отношение на пакета мобилност, който е доста дискриминационен към българския автобусен и автомобилен международен транспорт", каза Алексиев, цитиран от БНТ.

Коментари

Новини Варна