IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Морски бизнес
09:45 | 20 март 2022
Обновен: 09:36 | 29 март 2024

Русия: Морските мини на Украйна могат да бъдат отнесени до Босфора и Средиземно море

Бурите са скъсали държащите ги към дъното котви

По материала работи: Ставри Таргов
Русия: Морските мини на Украйна могат да бъдат отнесени до Босфора и Средиземно море

Русия предупреди в събота, че морските мини, които украинците са разположили в Черно море срещу нейната "военна операция", могат да бъдат отнесени от теченията чак до проливите Босфор и Средиземно море.

Украйна е оставила в морето 420 мини. „След началото на руската специална военна операция украинските военноморски сили разположиха бариери от мини около пристанищата Одеса, Очаков, Черноморск и Южни“, се казва в изявление на службата за сигурност на ФСБ.

От Службата се добавя, че мините са стари, произведени са през първата половина на 20 век. Бурите са скъсали държащите ги към дъното котви и сега някои от тези мини се носят свободно в западната част Черно море, изтласкани от вятъра и теченията, се казва в съобщението.

Предвид посоката на теченията "не е изключено изплуването на мините към Босфора и след това към Средиземно море", се казва в съобщението.

След като започна офанзивата си на 24 февруари, Русия получи контрол над големи части от черноморското крайбрежие на Украйна, пише "Труд"

Коментари

Новини Варна