IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Морски бизнес
13:00 | 7 април 2022
Обновен: 21:09 | 18 април 2024

Пристанище Варна: Не плащаме тока на заведенията край Морска гара

Измерването на консумираната енергия се извършва с индивидуален електромер или с измервателни трансформатори

По материала работи: Слав Велев
Пристанище Варна: Не плащаме тока на заведенията край Морска гара

В нито един момент „Пристанище Варна“ ЕАД не е заплащало сметката за електроенергия на никой от своите наематели. Това посочват от предприятието в отговор до Радио Варна по повод интервю на държавното радио с Пенка Илиева, синдикален лидер към КНСБ в Пристанище „Варна-Запад“, която заяви, че до 2020-та пристанището е плащало тока на заведенията в района на Морска гара до изграждането на трафопоста на Трето кейово място.

От пристанището са категорични, че преди 2020 г. не е заплащало електроенергията на наемателите си. Във всички договори за наем са предвидени клаузи, съгласно които консумативните разходи /ток, вода и др./ са за сметка на наемателя. При сключването на договора се подписва приложение към него за осигуряване на ел. захранване на обекта, захранване с вода и използване на телефонни връзки, в което се описва заявената мощност на електропотребление. Измерването на консумираната енергия се извършва с индивидуален електромер или с измервателни трансформатори. Ежемесечно се извършва засичане на съответните електромери и се издава фактура за потребената електроенергия. 

При липса на електромер, какъвто е случаят с малки обекти, които не са самостоятелно обособени, ел. енергията се заплаща на база декларирана инсталирана мощност и брой работни часове. Заплащането на електроенергията, съгласно договорните клаузи, се извършва в срок от 7 дни от датата на фактурата, поясняват от предприятието.

"Електрическата енергия за външно осветление в района на Морска гара действително се заплаща от „Пристанище Варна“ ЕАД, както се заплаща електроенергията за осветление на целия пристанищен терминал.  Така наречената „Зона за отдих и развлечение“ не е отделна зона, а е част от пристанищният терминал Варна Изток, който се оперира от „Пристанище Варна“ ЕАД. Аналогично например е уреден въпросът с уличното осветление, което е за сметка на всяка съответна община, а не се поема от сградите и обектите на територията на тази община", посочват още от пристанището.

Коментари

Новини Варна