IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Морски бизнес
12:00 | 8 април 2022
Обновен: 21:33 | 23 април 2024

Изтеглят кораба "Царевна" при първа възможност, увери премиерът Петков

Имаме готова група, която може да го поеме

По материала работи: Ставри Таргов
Изтеглят кораба "Царевна" при първа възможност, увери премиерът Петков

Готови сме в първата минута, когато няма бойни действия да изтеглим тези хора. Имаме пълна подготовка. Имаме готова група, която може да ги поеме. Това каза министър-председателят Кирил Петков в отговор на въпрос на Костадин Костадинов от "Възраждане" за кораба "Царевна", предаде БГНЕС.

Това, което се случва в момент, има 260 метра между кораба и оградата на пристанището. Тези метри за съжаление са като алеята на смъртта. Говоря всяка сутрин с капитана. В момента са влезли руските танкове и обстрелват скривалището, където около 100 украински бойци още държат линията.

От трите танка, които бяха влезли, единият беше взривен. Капитанът ме помоли да прекъснем разговора, защото трябваше да влезе на по-ниските нива в кораба, където се крие. Уверявам ви, че в този детайл знаем ситуацията, защото сме готови в първата минута, когато няма бойни действия да изтеглим тези хора. Имаме пълна подготовка.

Имаме готова група, която може да ги поеме. Да може да ги поеме трябва да сме сигурни, че тези 260 метра са достатъчно безопасни, заяви още Кирил Петков.

Той посочи, че хубавата новина е, че храната и водата е за поне още 8-9 дни и има шанс да се изчака. "Ако тази битка свърши в следващите дни, имаме възможност да изтеглим целия кораб", каза още министър-председателят.

Костадин Костадинов заяви, че всичко, което се прави, е добре, но е безкрайно закъсняло. Той попита какво ще стане и ако не спрат бойните действия.

От своя страна Кирил Петков отговори, че целият въпрос е риск, който са готови да поемат за извеждането на самите моряци. "Преди два дни в 9.00 сутринта имаше утихване. Нашата група, която сме организирали, която да ги изведе, беше готова да отиде и да ги вземе.

Аз казах, че от страна на София сме готови да поемем старта на тази инициатива, но да преценят на място дали рискът е достатъчно малък без да има опасност от стрелба. Групата, която трябваше да влезе, каза, че за тях е безопасно. С комуникация с капитана, той каза, че изглежда, че в момента не се стреля", каза още Петков и посочи, че капитанът е казал, че не е готов да поеме риска.

По думите му ген. Ганев, който отговаря за тази ситуация, е в комуникация с руската и украинската страна. "Координация на ниво командване не е сигурна.

Дори украинските главнокомандващи да кажат дайте зелен коридор за половин час, никой не може да гарантира, че това ще бъде изпълнено. Нещата са малко по-сложни, по-деликатни, но буквално следим интервалите часово", каза още Кирил Петков, цитиран от БНР.

Коментари

Нина Колева ( преди 2 години )
Само,че в близост има около 10 азовци..скрити,,Вижда се в телеграм,,,Как Ще ги измъкнат..до сега какво чакаха..Срам
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна