IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Морски бизнес
13:20 | 13 април 2022
Обновен: 12:34 | 25 април 2024

Евакуираха по-голямата част от екипажа на "Царевна"

6 души остават на борда на кораба

По материала работи: Ставри Таргов
Евакуираха по-голямата част от екипажа на "Царевна"

Четиринадесет български моряци и един украинец от екипажа на блокирания в Мариупол български кораб "Царевна" вече са извън пристанището. Това обяви премиерът Кирил Петков, който съобщи, че в момента тече операция по евакуация на част от екипажа на плавателния съд.

"Предстои групата да се придвижи до Донецк, откъдето ще се завърне в България. Това е много добра новина. Искам да поздравя всички, които участваха в координацията и организацията това да се случи", каза премиерът.

"Другата част от екипажа – трима българи, двама украински граждани, включително и капитанът на кораба, са останали на плавателния съд по свое желание", добави Кирил Петков.

"Ще ви уведомяваме впоследствие кога тези хора ще бъдат в България. Но критичните метри, които трябваше да изминат за излизане от кораба, вече са направени в безопасност", каза още министър-председателят.

Корабният мениджър на фирмата оператор на кораба "Царевна" Даниел Стефанов потвърди, че 14 българи и един украинец са изведени от кораба по суша, а капитанът и още двама българи, както и двама украинци, са останали на борда.

Украинецът, който е изведен от "Царевна" е кадет от Висшето военноморско училище "Никола Вапцаров" във Варна, посочи за БНР Стефанов.

Коментари

Новини Варна