IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Морски бизнес
13:00 | 30 май 2022
Обновен: 02:53 | 18 април 2024

81 г. от подвига на българските офицери спасили Пирея от взрив

Иван Томов е капитан на парахода „Княгиня Мария-Луиза“

По материала работи: Слав Велев
81 г. от подвига на българските офицери спасили Пирея от взрив

На 30 май отбелязваме 81 години от подвига на капитан Иван Томов и командваните от него офицери. На днешния ден през 1941 година те спасяват хората в гръцкото пристанище „Пирея”. Иван Томов е капитан на парахода „Княгиня Мария-Луиза“. Корабът бива запален, най-вероятно от представители на съпротивата. Плавателният съд е пълен с боеприпаси /авиобобми и авиобензин/. За да не допусне те да се взривят в пристанището, Иван Томов нарежда корабът да бъде отдалечен от Пирея. Преди това е заповядал на почти целия екипаж да напусне плавателния съд. Остават само той, шестима офицери и още няколко души, които извеждат кораба в открити води, на около една миля от града. Последва взрив. Иван Томов загива на служебния си пост с още шест души от екипажа си. Под негова команда те спасяват града от фатални разрушения и жертви.

За героичния подвиг на капитан Томов си спомни Радио Варна с историка Атанас Панайотов:

Капитан Томов е знаменателна личност, заела място в историята с една забележителна саможертва. Кап. Томов е човек на дълга, човек с чувство на отговорност не само пред корабособственика, не само пред своя екипаж... Той изпълнява своя човешки и хуманитарен дълг и прави всичко по силите си, с цената на своята саможертва, да спаси един град от унищожение. Градът се казва Пирея.

Говорим за 1941 година...

1941 година, когато се запалват пренасяните от командвания от него български параход „Княгиня Мария-Луиза” авиобомби и варели с авиобензин. При взрив вълната може да унищожи целия град. Той взема единственото възможно решение, което е свързано с всичките наши разбирания за благородство и себеотрицание. Думите ще бъдат бегли и шаблонни за да кажем какво е извършил този човек. Той маневрира и измъква кораба колкото се може по-далеч от пристанището.

И какво се случва след това?

Корабът се взривява. Оцелява един-единствен човек от екипажа. Това е един от помощник-капитаните на Иван Томов. Небеизвестният капитан Фос, който като се връща във Варна, тръгва из улиците и започва да зачерква името си от некролозите, които са разлепени. Той също е бил смятан за безследно изчезнал. От капитан Томов остават една шапка и една лула, които водолази намират и погребват тук във Варна малко по-късно.

Интервюто с Атанас Панайотов можете да чуете ТУК

Коментари

Новини Варна