IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Морски бизнес
09:15 | 6 юни 2022
Обновен: 02:39 | 28 март 2024

Варненци полудяха по украинските пъстърви! Ципура пък кълве на Шабла

Кефал тръгна край къмпинг “Добруджа”, където дори се проведе българо-румънско състезание по неговия улов

По материала работи: Ставри Таргов
Варненци полудяха по украинските пъстърви! Ципура пък кълве на Шабла

След като първи съобщихме за изпуснатите от Украйна 300 хил. американски пъстърви в Черно море, във Варна вече техният улов е мания. В началото тези риби се появиха в мрежите край Шабла - по една, по две, после започнаха да изскачат и в морето край Варна, пише 24 часа.

Американките се въртят покрай затворените лагуни от вътрешната част на буните. Търсенето на почти затворени басейни може би е рефлекс от живота им в оградени с мрежи води.

Пъстърви бяха заловени на Първа буна и на буната в квартал “Аспарухово”. Те кълвяха почти на всякаква морска стръв, дори налитаха на чепаретата. За последно голяма американка бе изловена от варненеца Манол Петков на буната на Траката от нейната вътрешна страна.

Манол забелязал големи тъмни гърбове под повърхността да се въртят около лодката му. Изкуствено хранените риби се въртят около лодката на талянджиите, които често изхвърлят в морето смачканите трицони по изгрев-слънце. Затова залегнал рано сутринта и в 7,15 ч хванал на воблер 3-килограмовата риба.

Според него времето било лошо и пъстървата била настървена, както е при всички речни и морски хищници.

“Новината за скъсаните пъстървови садки в Украйна бързо стигна и до нас. Започнахме и да чуваме от стари рибари да разказват за забелязани необикновени сенки на големи риби във водата около лодките им сутрин и вечер. Съмнявали се за огромни кефали, въртящи се из техните гаванчета.

За късмет получихме информация от приятели, че са имали подгонвания на доста големи риби предния ден - те бяха сигурни, че са били пъстърви. Толкова и ни трябваше. Час по-късно заредихме примамки, на които вярвахме, че ако открием рибите, ще имаме късмет, и поехме към мястото, за което ни бяха казали.

За съжаление, пристигнахме доста късно вечерта и успяхме да регистрираме само едно подгонване, но на доста голяма пъстърва. За адреналина не ми се разказва, бях близо до подмокряне.

Вечерта нямаше много спане. Ставане в 3 ч и около 5 ч вече бяхме на същото място. Този път бяхме заредили и други подходящи примамки. Времето отвратително - силен вятър и дъжд, почти буря. Имахме на разположение два часа за риболов, преди да тръгнем за работа. Логичното се случи и след няколко замятания ме взе “товарният влак”.

Бясна борба, мятания над водата и разпънати аванси. В крайна сметка рибата се озова в кепа. Пъстърва, близо 60 см и около 3 кг. Признавам си, рядко съм изпитвал подобен кеф. Ден, който ще се помни дълго”, разказва в социалните мрежи развълнуваният Манол, който в момента е звездата на Варна.

Три дни от подвига на Петков десетки замятат с часове най-различни воблери и блесни. “Видях пъстървата да лежи тук на дъното, една ми отскочи, скочи и на втория опит си замина”, казва друг разтреперан рибар. Той бе с плетено основно влакно и повод 0,40 флурокарбон. В корема на пъстървите било пълно с рибки и много станиоли, значи ядат всичко блестящо, допълва друг мераклия.

Досега на Траката са извадени към 8 риби, като някои са имали успех с плувка и силиконова скарида на педя под нея. Други пробват с естествена скарида, но без успех.

Няма мераклии да ползват известната на язовир “Доспат” пъстървова паста, която се предлага по рибарските магазини и мирише на мърша. Както е известно, тези риби са луди по хайвера, но никой не е пробвал да хване попче, което сега е пълно с хайвер, и да заметне на него.

Пъстървоманията засенчи другите видове риболов.

Змаридът отново се появи след години отсъствие, ципура изскочи край Шабла

Змаридът отново атакува чепаретата по нашия бряг. Добър улов по кило-две са направили лодкари между Китен и Приморско. Тази риба напомня по форма и размер сафрида, но има черен ромб на тялото си. Преди години един известен водещ на риболовна рубрика ловеше змарид в Гърция и го хвърляше обратно, защото мислеше, че е отровен.

Змаридът се появи за последно преди 20 години на север и се хващаше на Морската гара във Варна, за радост на ловците на сафрид. От няколко години обаче я няма сардината, която също идва от Босфора.

Междувременно хубава ципура изскочи край Шабла. Това е доста странно, тъй като досега тази егейска риба можеше да бъде хваната у нас само край Ахтопол. Предполага се, че заради войната и много от ципурите, които живеят във водите около Крим, са отплували на юг.

Кримският сафрид също се хваща на север, докато на юг още чакат миграцията на тази риба от Босфора. Успехите са били между Тюленово и Камен бряг.

Кефал тръгна край къмпинг “Добруджа”, където дори се проведе българо-румънско състезание по неговия улов.

Около Царево пък бяха извадени много малки акули, които по принцип трябва да живеят на север от Шабла.
 
 

Коментари

Новини Варна