IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Морски бизнес
16:00 | 10 юни 2022
Обновен: 10:33 | 21 април 2024

Експерт: Избягвайте плажа след проливен дъжд

Морската вода е с влошени показатели

По материала работи: Ставри Таргов
Експерт: Избягвайте плажа след проливен дъжд

В началото на сезона морската вода отговаря на показателите за отлично качество с изключение на Офицерския плаж, който е с добро качество. Трите варненски плажа - Централен, Южен и Аспарухово, също са с добро качество, уточни д-р Веселина Божилова, началник отдел „Държавен здравен контрол“ в РЗИ - Варна.

На четирите плажа ще се извършва учестен мониторинг - три пъти в месеца. В останалите зони за къпане пробите ще се вземат през две седмици до края на лятото. Обхватът на мониторинга включва територията от Пречиствателната станция на "Златни пясъци" до къмпинг "Луна", съобщава радио Варна.

След дъжд се наблюдава влошаване на качеството на морската вода, защото в деретата, дори и да няма нерегламентирани включвания, се вдига нивото на утайките.

Според методиката за анализ проби след дъжд не се взимат, понеже резултатите биха били компрометирани, обясни д-р Божилона. Затова съветът на здравните власти е да избягваме плажа след проливен дъжд.

Коментари

Новини Варна