IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Морски бизнес
10:15 | 25 юли 2022
Обновен: 21:42 | 27 март 2024

Над 5 милиона тона товари преминаха през пристанище Варна от началото на годината

Тези данни са факт още преди началото на зърнената кампания

По материала работи: Слав Велев
Над 5 милиона тона товари преминаха през пристанище Варна от началото на годината

Снимка: Пристанище Варна

Към 24 юли 2022 през пристанищните терминали, оперирани от „Пристанище Варна“ ЕАД са преминали 5,023 млн. тона товари. Тези данни са факт още преди началото на зърнената кампания, което е показател за стабилен растеж на товарооборота на годишна база. Само към момента пристанището е обработило с 33 % повече товари спрямо предходната година, като пристанищен терминал Варна-изток е с ръст от 150%.

Обработените зърнени товари през двата терминала от началото на годината са близо 1 милион тона. Складовете на пристанището са на максималния си капацитет и се търсят възможности за бързо стартиране на инвестиции в складова инфраструктура на три етапа – до 1 година, до 2 години и до 3 години, с което капацитета на терминалните складови стопанства да нарастне с над 120 000 куб. м. вместимост. Очакваният общ ефект за пристанището ще е увеличение на товарооборота с над 1 млн. тона.

Към момента се наблюдават и увеличени обработени обеми от различни енергийни ресурси – въглища и кокс, което затруднява и тяхното складиране поради бавна експедиция и реализация. 

За да удовлетвори изискванията на своите клиенти и за да осигури необходимите товарни норми, дружеството увеличава и човешкия си ресурс в експлоатационните си отдели. Паралелно с това се оптимизират административните структури и стартират процеси по закупуване на различни видове механизация с цел попълване и подмяна на съществуващата техника. Ръководството е в непрекъснат процес от срещи с клиенти, синдикални организации и работници, за да се информира максимално по различните казуси, част от работния процес и във връзка с оптимизация на процесите, подобряване на качеството на предлаганите услуги и за изпълнение на стопанската и социалната политика на дружеството.

Коментари

Новини Варна