IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Морски бизнес
13:20 | 28 август 2022
Обновен: 07:49 | 28 март 2024

Северното Черноморие - гробище на потънали кораби, топове, пушки, саби...

Дълбините на Черно море крият изключително много история

По материала работи: Ставри Таргов
Северното Черноморие - гробище на потънали кораби, топове, пушки, саби...

Бреговете на Северното Черноморие крият десетки истории за корабокрушения и любопитни археологически обекти. За момента те са слабо проучени, но наши подводни археолози проведоха експедиция в района. 

Находки под вода търсят рибари, запалени търсачи или дори геолози, работещи по бреговете за даден проект. 

„Пространствата в морето са огромни и ние никога не можем да ги проучим подробно, но с помощта на много водолази и рибари, които познават брега, може да достигнем до потънали кораби и подводни археологически обекти“, заяви д-р Найден Прахов от Центъра по подводна археология в Созопол.  

„По дъното има много останки, потънали кораби, топове, пушки, саби и много такива находки на почти 10 - 15 метра. Шабла е едно гробище, описано отдавна с подводни погребения и това е още от античността“, добави водолазът д-р Дамян Дамянов. 

Морето на север е непредсказуемо и трудно за проучвания. Освен бърза промяна на условията през лятото видимостта се оказва още една пречка 

Дълбините на Черно море крият изключително много история и тя трябва да бъде изучавана и изследвана. Целта е тя да бъде показана не само у нас, но и по света, съобщава bTV.

Коментари

Новини Варна