IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Морски бизнес
16:30 | 30 август 2022
Обновен: 00:11 | 19 април 2024

Започва картиране на местообитания и защитени видове в Черно море

Предмет на проучване и оценка са 7 типа морски и крайбрежни природни местообитания, два вида китоподобни и два вида риби

По материала работи: Слав Велев
Започва картиране на местообитания и защитени видове в Черно море

Международен екип от учени и експерти започва работа по изготвяне на картата на разпространението на местообитания и видове в защитените зони в българската част на акваторията на Черно море.

Основната цел на проекта е завършване на мрежата „Натура 2000“ в морска среда в съответствие с изискванията на Директивата за местообитанията.

Предмет на проучване и оценка са седем типа морски и крайбрежни природни местообитания, два вида китоподобни и два вида риби. Типовете природни местообитания са постоянно покрити от морска вода пясъчни и тинести плитчини, естуари, обширни плитки заливи, подводни или частично подводни морски пещери. Към тях спадат тинесто-песъчливи крайбрежни площи, които не са покрити или са едва покрити с морска вода, подводни структури, образували се под действието на просмукващи се газове, и съобщества с кафяви, червени и зелени водорасли по скалисти морски дъна (Рифове). Видовете морски бозайници са Афала (Tursiops truncatus) и Морска свиня (Phocoena phocoena). Видове риби са Карагьоз, Дунавска скумрия (Alosa immaculata) и Малък карагьоз, Харип (Alosa tanaica).

В рамките на проучвателните мероприятия трябва да бъдат инвентаризирани 17 защитени зони за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна в страната, включващи в границите си морските пространства.

Общата стойност на проекта е 11,7 млн. лева, от които близо 10 млн. лева са предоставени от Европейския фонд за регионална развитие, а останалите са национално съфинансиране. Бенефициент по проекта е дирекция „Национална служба за защита на природата“ в Министерство на околната среда и водите. Изпълнител на дейността е ДЗЗД „ПОНТУС ИНДАГО“.

По график всички дейности трябва да приключат до 30 ноември 2023 г.

Коментари

Новини Варна