IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Морски бизнес
15:00 | 15 ноември 2022
Обновен: 06:52 | 23 април 2024

Кораб "Царевна" ще акостира утре във Варна

Бълкерът е отплавал от Мариупол с пълен екипаж

По материала работи: Ставри Таргов
Кораб "Царевна" ще акостира утре във Варна

Бълкерът "Царевна", който войната в Украйна, започнала на 24 февруари, завари, а след това и блокира в украинското пристанище Мариупол, успя след четири дни изчакване да премине в конвой контролирания от Русия Керченски проток.

Преминаването е станало късно вчера следобед, сочат данните за морския трафик.

По предварителни очаквания, "Царевна" ще акостира във Варна утре следобед.

Екипажът на "Царевна" след евакуирането на 14 души от тях през април включва останалите доброволно на борда капитан Павел Павлов, двама български и двама украински моряци.

През април след прибирането на евакуиралите се моряци беше коментирано, че броят им не е достатъчен, за да може корабът да отплава. Понастоящем плавателният съд е отплавал от Мариупол с пълен екипаж. Наети са украинци за попълване на състава.

Припомняме, че "Царевна" е вторият кораб с български мениджър и екипаж, които престояха в Украйна след началото на войната. "Рожен", менажиран от БМФ, напусна пристанището на Черноморск в началото на август в рамките на т.нар. тристранна сделка между Украйна, Турция и Русия за износ на украински стоки и зърно.

И "Царевна", и "Рожен" плават под малтийски флаг, съобщава радио Варна.

Коментари

Новини Варна