IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 25°
Морски бизнес
16:15 | 24 ноември 2022
Обновен: 08:30 | 29 март 2024

България получава 121 млн. евро за морско дело, рибарство и аквакултури

Средствата са предназначени предимно за рибарство, маркетинг и устойчива синя икономика

По материала работи: Слав Велев
България получава 121 млн. евро за морско дело, рибарство и аквакултури

Снимка: Черно море/АРХИВ

Европейската комисия прие програмите по линия на Европейския фонд за морско дело, рибарство и аквакултури (ЕФМДРА) за България и Германия.

Общият размер на отпуснатите за България средства, които обхващат този шестгодишен период, е 121 млн. евро, от които приносът на ЕС възлиза на 85 млн. евро. Всички подпомагани дейности ще допринесат за постигането на целите на ЕС в областта на околната среда и климата.

Средствата по програмата ще бъдат предназначени предимно за устойчиво рибарство, устойчиви аквакултури и преработка, и за маркетинг, както и за устойчива синя икономика. Програмите ще подкрепят устойчивостта на секторите на рибарството, аквакултурите и преработването, като по-специално стимулират преминаването към нисковъглеродни горива, но също така и риболовни техники и съоръжения с ниско въздействие, както и иновативни решения за контрол и събиране на данни за рибарството.

Комисарят по въпросите на околната среда, океаните и рибарството Виргиниюс Синкявичюс заяви: „Приетите програми по ЕФМДРА ще помогнат на България и Германия да изградят стабилен, иновативен, устойчив и нисковъглероден сектор на рибарството, аквакултурите и преработката и ще стимулират техния екологичен и цифров преход. За България това ще допринесе значително за развитието на общностите в областта на рибарството и аквакултурите, ще подкрепи опазването и възстановяването на водното биологично разнообразие и екосистеми и ще укрепи устойчивото управление на моретата и океаните.“

Програмите също така ще подкрепят екологичния и цифровия преход на сектора с инвестиции в енергия от възобновяеми източници, нови информационни технологии и методи за намаляване на отпадъците.

Коментари

Новини Варна