IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Морски бизнес
16:00 | 24 декември 2022
Обновен: 05:34 | 23 април 2024

Концесионери искат поскъпване с 20% на чадъри и шезлонги

Мотивът - инфлацията

По материала работи: Ставри Таргов
Концесионери искат поскъпване с 20% на чадъри и шезлонги

Много концесионери и наематели на черноморски плажове искат увеличение на цените на плажните принадлежности за идното лято поне с 20% с мотива, че има висока инфлация от миналата година досега, научи “24 часа”.

В момента хотелите и курортните комплекси по морето вече договарят туристическите пакети за лятото на 2023 г. и са притеснени от липсата на яснота какви ще са цените за ползване на плажовете, които те включват в своите пакети.

По принцип в договорите за концесии и наемане на плажове у нас е посочена максималната цена, на която фирмите могат да предлагат чадъри и шезлонги.

През 2020 г. и 2021 г. концесионерите и наемателите договориха с министерството на туризма отстъпки от таксите, които плащат на държавата, а срещу това се задължиха да намалят със съответния процент и наемането на чадъри и шезлонги.

Намаленията стигнаха до 50% и на много плажове през 2020 г. и дори през лятото на тази година чадърите и шезлонгите бяха и по 1 лв.

Това бе направено, за да се стимулира оставането на повече българи на море у нас, но първопричината беше пандемията и силният спад на туристи.

Догодина това няма да може да се използва като мотив, но тъй като има таван на цените, много концесионери и наематели вече настояват за предоговаряне.

“Те искат, но решихме да направим обща среща през януари между тях, хотелиерите и Министерството на финансите, за да решим какво да правим. Тогава ще излязат данните за инфлацията през декември и ще можем да определим колко е тя на годишна база.

Проблемът е, че на много места вече е достигнат таванът на цените, определен в концесионните договори и очевидно ще трябва да се индексират. Но сам няма как да го направя”, каза пред “24 часа” министърът на туризма Илин Димитров.

 

Коментари

Новини Варна