IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Морски бизнес
15:40 | 26 март 2023
Обновен: 01:31 | 14 април 2024

Шефката на ИАРА: Не съм наричала нашите рибари бракониери

Тя не вижда основания да подава оставка

По материала работи: Ставри Таргов
Шефката на ИАРА: Не съм наричала нашите рибари бракониери

Не съм наричала бракониери рибарите, които бяха задържани заради нерегламентиран улов в Румъния. Това каза в Бургас директорът на ИАРА инж. Ваня Стаматова, цитирана от БНР. По повод поисканата и оставка тя заяви, че не вижда основания за нея:

"Явно някои мои думи са интерпретирани неправилно. Никога не съм наричала рибарите, които бяха заловени, бракониери. Това дали едни лица са бракониери може да каже единствено съдът. Досега се въздържахме от по-конкретни изявления, тъй като съм възмутена, че от румънска страна до този момент нямаме постъпило нищо официално по отношение на това какво се е случило там, освен това имам информация, че нашите инспектори - българските инспектори, които са участвали в тази съвместна проверка, са оказали съдействие на нашите рибари и дори са помолили румънските власти корабите да не бъдат съпровождани до Констанца.

Това е информацията, която има до този момент. Очаквам докладите на двамата наши инспектори, които са били, и евентуално другата седмица да получим официална информация от румънските власти", каза Стаматова.

Освободени са всички 10 български моряци от трите риболовни кораба, които бяха задържани от румънските власти, потвърдиха в съобщение от Министерството на външните работи.

По информация на посолството ни в Румъния шест от членовете на екипажите са се завърнали в България снощи. Останалите четирима, сред които тримата капитани и един моряк, са присъствали тази сутрин на запечатването на трите плавателни съда и след това се връщат в България.

С прокурорско постановление трите кораба остават задържани на военното пристанище в Констанца.

Коментари

Новини Варна