IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Морски бизнес
16:45 | 17 април 2023
Обновен: 01:12 | 5 май 2024

НИК 421 напълни гориво и отплава за Пирея

Корабът е на пирс в испанското пристанище Картахена

По материала работи: Слав Велев
НИК 421 напълни гориво и отплава за Пирея

Снимка: Константин Карагьозов/БТА

Българският военен научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“ започна презареждане на горивния си запас на 17 април, докато е на пирс във военноморската база в испанския град Картахена. Пет камиона с цистерни от по 32 тона всяка прехвърлиха гориво на плавателния съд. Процесът по зареждане с гориво ще продължи и през утрешния ден, когато се очакват още четири цистерни, предаде БТА.

Същевременно членовете на екипажа от палубната команда освежиха с пресен слой бяла боя жилищния модул на кораба, димоходите и стойките за спасителните плотове. Съставът на корабната боя е такъв, че да запазва повърхностните площи колкото се може по-дълго от ръжда и корозия, които са неизбежни в морски условия.

Картахена е междинна спирка по пътя на НИК 421, който плава обратно към Варна след успешното си първо участие в 31-вата родна антарктическа експедиция до остров Ливингстън. На 18 април в испанския град на борда на плавателния съд ще се качи нова група от 24-ма курсанти от Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ (ВВМУ) във Варна, които, подобно на свои 23-ма колеги в началото на пътуването към Антарктика, ще проведат 10-дневна плавателна практика. След Картахена НИК 421 ще се отбие в Пирея (Гърция) по повод обсъждането на взаимно сътрудничество между ВВМУ и гръцката военноморска академия. Очаква се корабът да приключи изцяло плаването си в началото на месец май, заставайки на морската гара във Варна.

Коментари

Новини Варна