IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Морски бизнес
10:15 | 19 май 2023
Обновен: 01:47 | 29 април 2024

Черно море край Варна "завря" от сафрид още от началото на май

Цената му е от 4 до 9 лева, според размера

По материала работи: Слав Велев
Черно море край Варна "завря" от сафрид още от началото на май

По 5-6 рибки хващат на чепаретата си на едно вадене рибарите на Морска гара във Варна/Снимка: Черно море

Варненски рибари ловят сафрид още от Гергьовден. Това установи проверка на Радио Варна. Пасажната риба се продава и на рибните борси в града, а цената зависи от големината на рибата и количеството на улова. В момента се продава от дребния сафрид – граца, уточни служител в една от борсите. Тази сутрин са извадили от морето дребен сафрид и се продава на цена от 4 лв. за килограм, но преди няколко дни е имало и по-едър, на който цената е стигнала до 9 лв. за килограм. По неговите думи в момента има много делфини, които се хранят със сафрид и затова количествата са малки.

Пълна кофичка с дребен сафрид лови почти всеки ден Сава, който редовно излиза с въдица и хвърля за улов на Морска гара. Каза, че друга година сафридът идва малко по-късно, около 24 май, и изказа предположение, че тази година най-вероятната причина е по-топлата вода в морето.

Други пък казват, че няма регламент кога ще има сафрид. Според Едуард Саркизов, който е дългогодишен рибар, сафридът е в нашите води точно, когато му е времето. Спомня си, че и преди години е ловил сафрид още в началото на май месец.

И така цена от 4 до 9 лева във Варна за сафрид, според размера и според количеството улов. Ако ли пък искате сами да си наловите – във Варна вече има и рибарите ловят. Дори и да не сте ходили отдавна за риба, със сигурност ще хванете - като Любчо, живее във Владиславово и беше дошъл на Морска гара с градския транспорт.

Чуйте повече в репортажа на Димитрина Дончева ТУК

Коментари

Новини Варна