IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Морски бизнес
16:15 | 8 юни 2023
Обновен: 08:06 | 25 април 2024

Търсят нови търговски пътища по море заради войната в Украйна

Нараства значението на т.нар. "Среден коридор" и на Транскаспийския маршрут

По материала работи: Слав Велев
Търсят нови търговски пътища по море заради войната в Украйна

Снимката е илюстративна: iStock

Търсят се нови алтернативни търговски маршрути по море заради войната в Украйна. Нараства значението на т.нар. "Среден коридор" и на Транскаспийския маршрут. Това каза Габриела Митова, експерт в Министерството на транспорта. Тя взе участие  като представител на националния координатор в първата в страната работна среща на тема "Предизвикателства и потенциал на българските пристанища" във връзка с изработването на т. нар. общ дневен ред за Черно море, която се състоя във Висшето военноморско училище "Никола Вапцаров" във Варна. 

"Във връзка с войната в Украйна и увеличените разходи за преминаване през Босфора се подчерта необходимостта от алтернативни търговски пътища и логистични центрове при високото напрежение и ограничения достъп до ключови пристанища и корабни пътища. Вече има спешна нужда от нови транспортни маршрути и инфраструктури, които могат да осигурят надеждна и ефективна свързаност между Западните Балкани, Централна Европа, Черноморския регион и Азия", подчерта още Митова.

Тя допълни, че в настоящата геополитическа обстановка нараства значението на възможностите, които се откриват за развитието на региона по отношение на превозите в Черно море.

"Включването на пристанищата във Варна и Бургас в Средния коридор може да има решаващо значение за покриването на нуждите на региона чрез предоставянето на стратегическа и жизнеспособна алтернативна и разнообразието на маршрутите, както и смекчаването на рисковете, свързани с политическата нестабилност в региона. Пристанищата би трябвало да се допълнят с инфраструктура, като нови силози, чрез евросредства, за да може при необходимост да се превозва по-голямо количество зърно, обясни още Габриела Митова. 

По думите й Европейската комисия все още не е отпуснала средства. Тя припомни също, че още е в сила забраната за внос на зърно от Украйна.

Габриела Митова съобщи, че в работната група участват всички черноморски държави и през тази година се работи по проекти, свързани с пристанищата, рибарството и аквакултурите, чистотата на Черно море и туризма.

 

Коментари

Новини Варна