IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Морски бизнес
17:00 | 22 юни 2023
Обновен: 10:27 | 3 май 2024

С демонстрация по спасяване на човек за борда „Булсар“ ще отбележи Международния ден на моряка във Варна

Това ще стане на 25 юни на морска гара

По материала работи: Ставри Таргов
С демонстрация по спасяване на човек за борда „Булсар“ ще отбележи  Международния ден на моряка във Варна

Демонстрация по оказване на помощ на хора, бедстващи на море, ще направят доброволци от сдружение „Булсар-к.д.п. Никифор Герчев“ в Международния ден на моряка на 25 юни във Варна.

Спасителната акция ще започне в 10,30 ч. на Морска гара (пристанище Варна-Изток, големият басейн- 1,2, 3 и 4 кейови места“).

Екип от членове на организацията за търсене и спасяване по море ще покажат как се извършва аварийно-спасителна дейност на хора, паднали зад борд както и изтегляне на аварирал плавателен съд в открито море.

В демонстрацията се включват и водолазите от клуб „Приятели на морето“- Варна. По време на акцията спасителните лодки на членове на организацията „Булсар“ ще излязат в открито море и доброволци ще проведат учение по извличане от водата на хора, паднали зад борда. „Спасените“ ще бъдат траснпортирани до брега с лодките и там ще им бъде оказана спешна долекарска медицинска помощ.

Акцията ще бъде и с благотворителна цел, като по време на събитието ще бъде поставена урна за дарения в помощ на пострадалите при наводенията в Северозапдна България. Събраните средства ще бъдат предадени на Български Червен кръст- Варна.

Сдружението „Булсар“ е създадено на 20 април 1996 г. по инициатива на капитан далечно плаване Никифор Герчев. Доброволческата организация е с идеална цел за координация, търсене и спасяване на бедстващи хора, оцелели след катастрофи в българския морски отговорен район.

Членове на сдружението са изявени морски специалисти с познания по търсене и спасяване на море, както и собственици на малки плавателни съдове, които се включват в помощ за осъществяване на дейността на организацията.

При инциденти и аварии в акваторията на българското черноморско крайбрежие всеки гражданин може да подаде сигнал на безплатния телефон 161, който служи за координация между сдружението и отговорните институции.

Денят на моряка е обявен от Международната морска организация (ИМО) през 2010 г. и се празнува ежегодно на 25 юни.

Тазгодишната кампания е посветена на приноса на моряците за опазване на морската среда, в съответствие с темата на световното мореплаване „MARPOL на 50 – Нашият ангажимент продължава“. Марпул е международната конвенция за опазване на замърсяването от кораби, подписана през 1973 г. Моряците прекарват много време в морето и са голяма част от решението, когато става въпрос за защита на морската среда, обръщат внимание от Международната организация.

Коментари

Новини Варна