IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Морски бизнес
11:00 | 28 юни 2023
Обновен: 05:18 | 5 май 2024

Морска гара Варна празнува 55-годишен юбилей

Над половин век след построяването си пасажерският терминал е променил почти изцяло предназначението си

По материала работи: Слав Велев
Морска гара Варна празнува 55-годишен юбилей

Морска гара Варна празнува на 55-годишен юбилей. На днешния ден през 1968 г. официално е открит пасажерският терминал на Варненското пристанище. Това припомнят от Военноморския музей.

Развитието на Варна като туристически център и голям международен курорт обуславя нуждата от изграждането на терминала. Строежът на гарата започва през 1966 г. по проекта на арх. Любен Попдонев, инж. Светослав Бранеков и инж. Иван Янтантов. През 1967 г. е построен пирсът.

Гарата е разположена в близост до входа на пристанището, от вътрешната страна на вълнолома, който я защитава от изток. Общата дължина на кейовете (пътническия кей, малкия басейн и първо корабно място) е 520 метра. На тях могат да пристават едновременно два големи пътнически кораба и четири малки, а малкият басейн е предвиден да се използва предимно от крайбрежните пътнически корабчета и от популярните тогава кораби на подводни криле тип „Комета”.

През 1968 г. е завършен целият комплекс. Сградата на Морска гара е на три етажа. На първия етаж са фоайето и главният вестибюл, на втория има ресторант, а на третия – панорамна тераса. Изградени са и две естакади – едната свързва сградата с вълнолома, а другата е вдадена над морето и от нея се открива гледка към залива, варненския плаж и града.

В първите години след откриването Морска гара е пристан на българските пътнически кораби „Несебър”, „Г. Димитров”, „В. Коларов”, „Г. Кирков”… В последните години, поради ред причини, пътническото плаване замира.

Терминалът разполага с 2 кейови места за круизни кораби и малко яхтено пристанище, стопанисвано от яхтклуб „Порт Варна“. На кейовете могат да акостират пътнически кораби с дължина 240 м и 53000 GT брутен тонаж, а яхтеното пристанище предлага услуги на малки съдове. Пристанището е редовен домакин и организатор на множество местни регати и морски състезания.

Над половин век след построяването си морският пристан е променил почти изцяло предназначението си. Вече няма круизни кораби до Варна, а Морска гара се е превърнала в място за паркиране на коли, забавление и ресторанти. 

Коментари

Новини Варна