IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 21°
Морски бизнес
14:40 | 23 ноември 2023
Обновен: 06:11 | 28 април 2024

Българска морска камара празнува 30 години от създаването си

Годишнината ще бъде отбелязана с богата програма във Варна

По материала работи: Слав Велев
Българска морска камара празнува 30 години от създаването си

Българска морска камара (БМК) отбелязва 30 години от създаването си с богата програма във Варна на 19-и декември. Сдружението е учредено през 1993 година със седалище в морската столица. За три десетилетия БМК се утвърди като незаобиколим фактор при определяне на националната морска политика в областта на водния транспорт. Сдружението работи за развитие на националното и международното морско икономическо сътрудничеството и за подпомагане развитието на морския бизнес и синята икономика в страната.

Програма:

В 09:00 ч. на 19 декември членове на Управителния съвет на сдружението ще проведат среща с ръководството на Варненска морска гимназия “Св. Николай Чудотворец” - най-голямото средно училище в страната, подготвящо кадри за морската индустрия. Сдружението ще дари на учебното заведение пособия за провеждане на обучение по морските специалности на гимназията.

В 10:30 ч. в офиса на БМК ще се проведе тържествено събрание на Управителния съвет, на което ще бъде учреден финансов фонд за осигуряване на стипендии на възпитаници на средните и висшите морски образователни центрове у нас. Морската камара ще осигурява еднократен годишен финансов стимул за ученици, студенти и курсанти, които показват високи резултати по време на своето обучение. Ежегодно сдружението ще предоставя и еднократна научна стипендия за учени, която ще присъжда за върхови постижения в морската наука.

От 11:30 ч. до 16:00 ч. на 19 декември (Никулден по стар стил), жителите и гостите на морската столица ще имат възможност да посетят безплатно Аквариум - Варна на Института по рибни ресурси към Селскостопанската академия.

От 12:30 ч. в Български морски квалификационен център ще бъде открит “Ден на отворени врати”. Целта е запознаване на ученици от малките класове с част от професиите и възможностите за реализация в сектора. Най-малките и техните близки ще имат възможност безплатно да посетят симулаторите на центъра.

В 13:30 ч. в Арт салона на Радио Варна ще бъде открит форум за развитието на морската индустрия в страната. По време на конференцията, която ще продължи до 17:00 ч., ще бъдат представени доклади за развитието на сектора от водещи представители на бизнеса, образованието и науката.

В 14:30 ч. във Военноморски музей - Варна членове на Управителния съвет на Българска морска камара ще дарят архивни документи от първото заседание и решението за регистрация на сдружението.

В 17:30 ч. Българска морска камара ще подари на жителите и гостите на Варна прожекция във ФКЦ с вход свободен на документалния филм “Наука за морето”, повдигащ въпросите за опазването на Черно море. Автори на "Наука за морето" са учени от екипа на Института по океанология "Проф. Фритьоф Нансен" - БАН, а в главната роля е Илияна Стоилова, сърфист и еко-активист.

“На своята 30-ата годишнина Българска морска камара ще достигне пълно представителство на всички сини сектори у нас. Към БМК за първи път ще се присъединява представителна организация от сектор Рибарство. Целта на планираните събития е за пореден път да насочим общественото внимание към важността на морската индустрия, развитието на синята икономика и опазването на морските екосистеми”, коментира председателят на БМК к.д.п. Александър Калчев.
Локации - 19.12.2023 г.

Час

Място

09:00 ч.

Варненска морска гимназия “Св. Н. Чудотворец”

10:30 ч.

Българска морска камара

14:30 ч.

Български морски квалификационен център

Коментари

Новини Варна