IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Морски бизнес
08:00 | 19 декември 2023
Обновен: 16:29 | 25 април 2024

Български моряк от "Руен" е настанен в болница

Транспортиран е с кораб на ВМС на Индия

По материала работи: Ставри Таргов
Български моряк от "Руен" е настанен в болница

Български моряк от похитения кораб "Руен" е настанен в болница, съобщават от "Параходство Български морски флот". Българинът е бил прехвърлен на друг кораб на Военноморските сили на Индия, които са съдействали за превозването му.

След оценка на здравословното състояние на моряка, индийският медицински екип е взел решение за настаняване на българския гражданин в лечебно заведение.

От БМФ подчертават, че сигурността на екипажа на "Руен" е основен приоритет за тях и работят в координация с компетентните международни органи, съобщава радио Варна.

Плаващият под малтийски флаг българският търговски кораб "Руен" остава край бреговете на Сомалия, което поражда опасения за допълнителна нестабилност за глобалното корабоплаване, докато атаките ескалират в Червено море, съобщиха източници от морската сигурност

За последен път корабът "Руен" е обозначил позицията си край бреговете на Сомалия в понеделник в 18.10 по Гринуч (20.10 часа българско време), според данни от компанията за проследяване на движението на кораби и морски анализи MarineTraffic, цитирани от Ройтерс.

Британската компания за морска сигурност Ambrey съобщи, че корабът е достигнал на 17 декември девет мили от брега на Бандар Муркайо в сомалийската провинция Пунтланд на брега на Аденския залив и не е променял местоположението си от вчера насам.

Кораб на испанските военноморски сили беше изпратен в петък към плаващия под малтийски флаг кораб "Руен", за който се смята, че е бил отвлечен.

"Това беше оценено като вероятно първото отвличане на търговски кораб от сомалийски пирати след танкера ARIS 13 през 2017 г. Ambrey оценява, че събитието вероятно е отчасти следствие от политическата нестабилност в Пунтланд", посочиха от Ambrey и допълниха: "Съществува възможен криминален и опортюнистичен риск".

Военноморските сили на Европейския съюз EUNAVFOR заяви в понеделник за Ройтерс, че са в "тясно сътрудничество с местните власти в Сомалия", добавяйки, че "координират усилията за цялостно проследяване и споделяне на информация".

"Когато има нестабилност в Пунтланд, това очевидно дава повече пространство за действие на потенциални пирати или банди. А Пунтланд сега е свидетел на период на нестабилност поради изборни спорове", каза Николъс Делоуни, директор на проекта за Източна и Южна Африка в независимата Международна кризисна група.

"Освен това морската полиция на Пунтланд, която първоначално беше обучена като звено за борба с пиратството, през годините стана по-скоро общ доставчик на сигурност, по-малко фокусиран върху пиратството", добави той.

В транспортната индустрия има опасения, че може да има разпространение на атаки от други групи на фона на нарастващите нападения на подкрепяните от Иран хуси от Йемен срещу търговски кораби в Червено море в подкрепа на палестинската ислямистка групировка "Хамас" във войната ѝ срещу Израел в Газа, казаха източници от корабоплаването .

 

Коментари

Новини Варна