IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Морски бизнес
15:40 | 21 декември 2023
Обновен: 07:36 | 27 април 2024

Какво знаем за задържания в Ирландия кораб „Верила”

По информация Калин Стоянов на борда има 17 българи и един украинец

По материала работи: Слав Велев
Какво знаем за задържания в Ирландия кораб „Верила”

Кораб „Верила”

Корабът „Верила”, който е собственост на Параходство "Български морски флот”, е задържан на пристанище в Ирландия. Причината за това е проверка на местните власти. Подозрението е, че на борда има немалко количество наркотици.

По информация министъра на вътрешните работи Калин Стоянов на борда на "Верила" има 17 българи и един украинец. По неговите думи става дума за 500 кг кокаин. Продължават разпитите на екипажа и претърсването на кораба, добави той, цитиран от NOVA

Ирландските власти са поискали информация от МВР за самоличността на задържаните. По случая работи и Министерството на външните работи, допълни и вицепремиерът Мария Габриел.

Преди това официални ирландски медии съобщиха, че на кораба са били открити големи пакети кокаин с общо тегло 300 кг и на стойност над 20 милиона евро. Според вестника „Айриш таймс”, цитиран от БТА, всеки от пакетите е бил опакован със спасителна жилетка, за да не потъва, и имал GPS предавател. Ирландската полиция подозира, че кокаинът е щял да бъде изхвърлен през борда в определен момент.

Корабът „Верила" се намира на пристанище Фойнс в Ирландия, след като преди 12 дни е тръгнал от Монреал, Канада.

Изпълнителният директор на компанията - капитан Александър Калчев потвърди за NOVA, че властите проверяват плавателния съд за трафик на наркотици. Проверката продължава и към този момент. По думите му все още няма задържани. Капитан Калчев заяви, че ако всичко това се докаже, от компанията осъждат подобни действия и се надяват виновните да понесат цялата тежест на закона. 

От ирландската национална полиция изпратиха информация до NOVA:

„На 19 декември 2023 г. данъчни служители са се качили на борда на кораба „Верила” и са извършили претърсване за насипни товари. Служителите са идентифицирали и конфискували приблизително 300 кг кокаин на приблизителна стойност 21 млн. евро.

Специализирани екипи за откриване на наркотици, подпомагани от кучета, продължават да претърсват кораба. Ирландската полиция работи в тясно сътрудничество с данъчните служители.  Разследването се ръководи от екипите за борба с престъпността в гр. Лимерик. Те са подпомагани от отдела на регионалното звено за въоръжена подкрепа, Националното бюро на Гарда за наркотици и организирана престъпност (GNDOCB), както и международните агенции, включително MAOC(N).

Към момента няма извършени арести. Разследванията продължават, предават от полицията”.

 "Параходство Български морски флот“ АД също изпрати официална позиция.

„Към настоящия момент „Параходство Български морски флот“ АД не разполага с информация от ирландските власти във връзка със задържания кораб. Известно ни е единствено, че се провежда специализирана полицейска акция по претърсване на кораба във връзка със съмнения за участието му в наркотрафик.

Ако това бъде доказано по съответния надлежен ред, то ще представлява тежко престъпление и същевременно грубо погазване на ценностите, вътрешните правила, политики и процедури на „Параходство Български морски флот“ АД, което е дружество със 131-годишна история и с безупречна репутация в международното търговско корабоплаване.

Ръководството на „Параходство Български морски флот“ АД ще окаже пълно съдействие на всички компетентни власти и органи за разкриване на обективната истина, като се надява по отношение на виновните лица да бъде приложена цялата строгост на закона и те да изтърпят съответните наложени наказания”.

Коментари

Читател ( преди 4 месеца )
Някой може ли да каже в крайна сметка колко кг наркотик е намерен? 300кг според ирландската полиция или 500кг според министъра юк.Стоянов?
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна