IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Морски бизнес
16:45 | 5 март 2024
Обновен: 06:51 | 27 април 2024

Инж. Стоянов, „Възраждане“: Рибарският сектор е изправен пред геноцид!

През изминалата седмица, със заповед на директора на Морска администрация Варна, бе забранено швартоването на плавателни съдове в 34 броя обекти по Северното Черноморие

По материала работи: Слав Велев
Инж. Стоянов, „Възраждане“: Рибарският сектор е изправен пред геноцид!

Инж. Коста Стоянов, заедно с общинските съветници във Варна Дилян Григоров и Светослав Йорданов/Снимка: "Възраждане"

За пореден път ставаме свидетели как един важен отрасъл за българската икономика се бори за своето оцеляване, а именно сектор „Рибарство“. Това заяви на пресконференция народният представител от „Възраждане“ инж. Коста Стоянов, заедно с общинските съветници във Варна Дилян Григоров и Светослав Йорданов.

Депутатът припомни, че през изминалата седмица, със заповед на директора на Морска администрация Варна е било забранено швартоването на плавателни съдове в описани общо 34 броя обекти по Северното Черноморие - от Варна до Шабла.

„Обръщам внимание на факта, че проверки на тези съоръжения, които са буни, лодкостоянки, пирсове, мостове, понтони и кейове, са правени от страна на Морска администрация през периода април 2023 – февруари 2024 година. Голяма част от тях през последните няколко дни.

Голяма част от тези съоръжения са с неустановена собственост или със смесена такава – държавна или общинска.

Държавата не полага никакви грижи за поддръжката на съоръженията и за тяхната експлоатация, което е проблем от много години. Но този проблем през годините се „замита“ и винаги излиза наяве преди избори и при възникване на някакъв проблем, с който може да бъдат извивани ръцете на рибарите“, обясни инж. Стоянов.

Инж. Коста Стоянов отбеляза, че проверките на съоръженията са започнали през месец април миналата година от работна група, но тя нищо не е свършила.

„Държавата и общината не се грижат за съоръженията, а в същото време спират достъпа до тях, защото били застрашаващи живота и здравето на хората!

Тук трябва да се намери съвместно решение, което да обслужва интересите на рибарите, защото те са хората, които развиват бизнеса и внасят такси и данъци за общината и държавата. И поради тази причина, държавата и общината трябва да се съобразяват с тях, а не обратното.

Доколкото съм запознат, днес рибарите ще имат среща с областния управител и с кмета на общината.

И като стана въпрос за общината, между Община Варна и рибарския сектор назрява друг сериозен проблем.

Рибарите алармираха, че вече втори месец не са им подписани договорите за ползване на пристанище Варна. По този начин те не заплащат такси, от което губи община Варна“, отбеляза инж. Стоянов.

Той посочи, че наред с тези проблеми - между част от рибарите и назначения на длъжността началник „Рибарски пристанища“ има сериозен проблем в комуникацията.

„Засягам темата за човека, който е назначен на тази длъжност, защото той в едно интервю си позволи да засегне Възраждане, че сме говорили глупости, несъстоятелни неща и едва ли не сме заели страна по темата, а видите ли той бил „човек и изострено чувство за честност“! Когато не могат да си вършат работата или са некомпетентни, или пък са в конфликт на интереси, не са виновни те, ами трябва някой друг да им е виновен, в случая ние от Възраждане“, отбеляза народният представител от „Възраждане“ и отправи въпрос към кмета на Варна:

„Редно ли е да се назначава човек да отговаря за рибарските пристанища на общината, който има десетки фирми и участва в управлението на няколко НПО-та, всичките свързани с яхти и яхтени пристанища? Морално ли е да назначиш човек, който в миналото си вероятно е направил така, че да заобиколи закона, за да не плати данъците на фирмите си, да ги прехвърли на други хора и те да обявят фирмите, дължащи данъци, във фалит?“.

Във връзка с всички гореизброени проблеми на сектор „Рибарство“ от партия „Възраждане“ подготвят питане до министъра на транспорта и съобщенията за това какви мерки ще се предприемат за решаването на проблема с негодните пристанищни съоръжения.

„Разбираме желанието на Общината да бъдат увеличени приходите от пристанищата, точно както разбираме и правото на рибарите от Варна да имат достойни условия на труд, инфраструктура и най-вече уважение от институциите.

Налице е проблем, който трябва да бъде решен час по-скоро!“, категоричен бе инж. Стоянов.

Коментари

Новини Варна