IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Морски бизнес
13:00 | 14 март 2024
Обновен: 06:10 | 26 април 2024

Полярният ни кораб преминава през опасна зона, пълна с пирати

Очаква се кораб “Св. св. Кирил и Методий” да пристигне във Варна на 3 април

По материала работи: Слав Велев
Полярният ни кораб преминава през опасна зона, пълна с пирати

Графика: ВВМУ

Българският научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“ плава на около 180 морски мили западно от бреговете на Африка, покрай архипелага Кабо Верде (Зелени нос), като преминава през зона обявена за опасна от пиратски атаки и изискваща доброволни доклади към брегови център за контрол на корабоплаването под съвместното командване на Френските и Британските кралски военноморски сили. Това информират от Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ във Варна.

Заради опасността от пиратски атаки от 12 март на кораба е повишена готовността за отразяване на атаки на надводен противник и е усилено зрителното и техническото наблюдение.

На 13 март на борда се проведе упражнение по ликвидиране на атаките на бързоходен надводен противник като се проведе стрелба с леко стрелково оръжие. Тренировката в реално време беше за развръщане на постовете за стрелба и отразяване на атаките на бързоходна лодка.

“Св. св. Кирил и Методий” се връща към България през Атлантическия океан след втората си мисия до Антарктида.

След навлизане в Средиземно море е предвидено корабът да пристигне на 21 март в Картахена, Испания, където ще се качат за учебна практика през плаването до България 24 курсанти, двама преподаватели и един ръководител на практиката от Висшето военноморско училище.

Очаква се “Св. св. Кирил и Методий” да пристигне във Варна на 3 април.

Коментари

Новини Варна