IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 36°
Морски бизнес
09:45 | 13 юни 2024
Обновен: 12:02 | 18 юли 2024

Син рак се появи в Черно море

Екзотичният вид ракообразно произхожда от източното крайбрежие на САЩ

По материала работи: Слав Велев
Син рак се появи в Черно море

Единични екземпляри на син рак хващат рибари от България и Румъния. Това стана ясно на заседанието на Консултативния съвет за Черно море във Варна. Екзотичният вид ракообразно, произхождащ от източното крайбрежие на САЩ, се счита за инвазивен за нашите води. Ниската му популация все още не му позволява да се установи трайно в Черно море, но в Средиземно има голяма популация и е въпрос на време. Там вече той се счита за проблемен, защото е хищен вид. Това отбеляза един от водещите изследователи на морето в Румъния д-р Виктор Ница от Института Григор Антипа в Констанца, предаде Радио Варна. В Румъния за първи път е уловен през 1998 г., характерен за него са специфичният син цвят и големият му размер – стига до 25 см., допълни  румънският изследовател на адаптацията на нови видове в Черно море, еутрофикация и екология на морето. Ница посочи и други типични за Средиземноморието и и Атлантика видове риби, които могат да се хванат, макари рядко в Черно море – Минокоп, Морска врана, Морска каракуда, Морска хиена, Ципура, Лаврак и Паламуд.

И още един вид - Син рак. Първата му поява по южното румънско Черноморие е през 1998 г. След 2000-та година започват да се хващат много повече екземпляри. За момента – ниските температури през зимата не му позволяват да се установи трайно по крайбрежието на България и Румъния. Но, трябва да го имаме предвид като инвазивен вид, защото високите температури и високите му запаси в Средиземно море, могат да доведат до миграцията му в Черноморския басейн.  

Син рак хващат и български рибари, но са единични бройки, потвърди и Йордан Господинов, председател на Асоциацията на производителите на рибни продукти "БГ ФИШ". Той все пак отбеляза, че сам по себе си синият рак е много ценен като находка в рибарските мрежи, защото е с големи размери, а месото му е много вкусно. Все пак този вид е може да бъде проблем и за рибарите, защото потенциално може да разкъса мрежите им.

На латински името му - Callinectes Sapidus означава "красив вкусен плувец", което говори за добрите му вкусови качества.

По данни на Природонаучен музей-Бургас синият рак в Черно море за пръв път попада през 1968г., а второто му наблюдение е през 1984г. От тогава синият рак продължава да прониква в нашето море и все повече наблюдения се натрупват. В Природонаучният музей на РИМ Бургас син рак е донесен за първи път през август 2006г. Тогава рибар го улавя в Бургаския залив и след проверка на РИОСВ Бургас екземплярът е донесен за препариране в музея.

Морската вода се затопля вече по-рано, а това влияе на рибите, затова са необходими по-гъвкави политики по отношение на продължителността и началните дати на въвеждане на забраните за улов, целящи опазването на рибата докато се размножава, допълни Йордан Господинов. 

Коментари

Новини Варна