IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Морски бизнес
13:36 | 14 юли 2015
Обновен: 19:06 | 20 април 2024

Подписаха първата Спогодба за морско търговско корабоплаване между България и Израел

По материала работи: Златина Добрева
Подписаха първата Спогодба за морско търговско корабоплаване между България и Израел

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и посланикът на Израел Шаул Камиса Раз подписаха първата Спогодба за морско търговско корабоплаване между България и Израел.

Документът гарантира добри условия за превозите по море и за двете страни и е предпоставка за задълбочаване на сътрудничеството ни в тази сфера, заяви министър Московски. Имаме много добри отношения в авиацията и сухопътния транспорт. Надявам се тази спогодба да бъде база за развитие и на търговските отношения с Израел, допълни той. По думите му, документът е важен за страната ни, тъй като голяма част от товарите в Близкия Изток преминават през израелските пристанища и споразумението е условие товарите да стигат и до българските пристанища.

В Спогодбата е регламентирано предоставянето на еднакъв режим на корабите по отношение на ползването на услуги, свързани с морското търговско корабоплаване, какъвто имат корабите, плаващи под национално знаме. След подписването на стратегическия документ двете страни взаимно ще признаят документите за националност на корабите, международните свидетелства за тонаж, самоличност и правоспособност на моряците, издадени от компетентните органи на другата държава. Уреждат се още условията за престой в пристанищата и безвизовия режим за моряците, преминаването през територията на другата страна, както и помощта, оказвана на бедстващи кораби.

В отговор на журналистически въпрос относно концесионирането на летище София и летище Пловдив, министър Ивайло Московски поясни, че в момента текат процедури за изготвяне на концесионни анализи за двата аеропорта. По думите му, очаква се до края на годината те да приключат. Ако покажат, че летищата могат да бъдат дадени на концесия, ще се пристъпи към откриване на процедура за предоставянето им. Той допълни, че в предишния му мандат е проведена процедура само за карго-терминала на летище Пловдив, а сега тя е за цялото летище.

Коментари

Новини Варна