IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Морски бизнес
17:26 | 7 септември 2015
Обновен: 16:08 | 23 март 2024

Откриха мъртви риби във Варненското езеро

Експерти на Басейнова дирекция и РИОСВ взеха проби от водата

По материала работи: Златина Добрева
Откриха мъртви риби във Варненското езеро

Експерти на Басейновата дирекция и РИОСВ-Варна, съвместно с Регионалната лаборатория при Изпълнителната агенция по околна среда, извършиха проверка на място във връзка с получен днес сигнал за мъртва риба във Варненското езеро, в района пред с. Езерово.

При направения оглед са открити единични екземпляри от мъртва риба (попчета и трицона). Не са установени мазни петна от разливи на нефтопродукти или други брегови източници на замърсяване, както по брега, така и по крайбрежието на Варненското езеро.

Взетата водна проба в района ще бъде изследвана по показатели активна реакция (pH), температура, БПК5, азот амониев, азот нитратен, азот нитритен, общ азот, фосфати и общ фосфор. От контролираните показатели, към момента са налични данни за: pH е 8,77 - в нормите, температурата на водата е повишена - 26°С, съдържанието на разтворен кислород - 12,32 и наситеността с кислород – 130,5% също са завишени.
Водата в езерото е с кафеникаво оцветяване и с миризма на гниещи водорасли, явление известно като „цъфтеж на водата“ и обичайно за края на лятото.
Резултатите по останалите показатели се очакват на 11 септември 2015 г., след приключване на анализите.

 

Коментари

Новини Варна