IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Морски бизнес
16:17 | 2 ноември 2015
Обновен: 12:59 | 13 април 2024

Черноморските области укрепват крайбрежието с 200 млн. евро от Европа

Условието е през ноември да са готови проектните предложения

По материала работи: Юлиян Атанасов
Черноморските области укрепват крайбрежието с 200 млн. евро от Европа

ПОЛИНА ПЕТРОВА

Евросредства в размер на близо 200 млн. евро ще получат трите области с излаз на Черно море за укрепване на крайбрежната зона, ако през ноември успеят да подадат проектните си предложения. Това съобщи за вестник „Черно море“ областният управител на Варна Стоян Пасев. „Ако областите Бургас и Добрич не успеят навреме със своите проекти, ще се постараем ние да можем да кандидатстваме“, увери той.

 

Средствата ще бъдат предназначени за проектиране на методи за укрепване на свлачищните райони, както и на морските буни. На територията на Варненска област буните са 8 – по четири в общините Варна и Аксаково. „Най-съвременната от тях е строена през 1981 г. и оттогава нищо не е правено за тези обекти“, отбеляза Стоян Пасев. Областният управител подчерта, че ако проектът бъде одобрен, след това кметовете на съответните общини ще имат ангажимент също да кандидатстват по европроекти с предложения за конкретни мерки.

Коментари

Новини Варна