IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Морски бизнес
13:52 | 11 ноември 2015
Обновен: 17:24 | 17 април 2024

До 1 млн. евро на ден ще струват сондажите в Черно море

Догодина започва търсенето на нефт и газ в блока “Хан Аспарух”

По материала работи: Борис Проданов
До 1 млн. евро на ден ще струват сондажите в Черно море

Между февруари и май догодина ще започне първият сондаж за наличие на нефт и газ в блока "Хан Аспарух", каза във Варна управителят на компанията Кзавие Фожрас. Той посочи, че териториите, в които ще се работи, досега не са изследвани изобщо. Дълбочината на водата, където ще бъде сондажът, е около 2000 м, след което е скала, в която ще се дълбае до 4000 метра надолу.

 

Фирмата вече направи сеизмични проучвания на терена и го картографира, допълни Фожрас. По думите му в момента тече обработката на събраните данни, които са собственост и на българската държава. Вече е избрана и сондата, с която ще работи компанията, която всъщност е кораб с екипаж от 180 души.

 

В блока "Хан Аспарух", който е с площ от 14 220 кв.км, ще бъдат направени два сондажа, допълни Фожрас.

 

Очаква се вторият да бъде реализиран през първото тримесечие на 2017 г. Продължителността на първият сондаж ще е между 5 и 7 месеца, а необходимата инвестиция е между 700 000 и един 1 млн. евро на ден. Фожрас уточни за БТА, че оценка на запасите ще се прави едва след приключването на работата със сондажите. Той добави, че обикновено между проучванията и реалния добив на откритите залежи минават около 10 г.

 

Според Фожрас сондажите в Черно море ще бъдат направени с методи, щадящи околната среда. Той уточни, че при разбиването на подводните скали, отломките ще се изнасят на брега, където ще се ползват за производство на бетон.

Коментари

Новини Варна