IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Морски бизнес
18:27 | 13 ноември 2015
Обновен: 11:22 | 17 април 2024

Честваха 118 години на Военноморска база-Варна

Спортни състезания по футбол на малки врати, тенис на корт, тенис на маса, стрийтбол бяха част от честванията

По материала работи: Юлиян Атанасов
Честваха 118 години на Военноморска база-Варна

На 12 ноември 2015 г. се навършиха 118 години от създаването на Военноморска база Варна – цитаделата на българските флотски традиции, мястото, където са родени ударните ни сили на море, формированието, превърнало се в първопроходец на евроатлантическата ни интеграция, съобщиха от ВМС за Moreto.net.

 

Мероприятията, с които военните моряци отбелязват годишнината и празника на Пункт за базиране Варна, който е правоприемник на базата, започнаха преди повече от месец с провеждането на спортни състезания по футбол на малки врати, тенис на корт, тенис на маса, стрийтбол, щафета и теглене на въже. В тях участваха отбори на военните формирования от състава на военноморска база-ВМС, дислоцирани във Варна, от формированията на ВМС и от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”.

 

На 10 ноември 2015 г., след финала и на последната оспорвана надпревара, командирът на Пункта за базиране капитан І ранг Георги Георгиев награди победителите в отделните спортни дисциплини и им връчи награди, осигурени от Военноморски спортен клуб „Варна”.

 

Благодарение на дългогодишното плодотворно сътрудничество с ръководството и екипа на Фестивалния и конгресен център, на 10 ноември във фоайето на центъра беше открита фотоизложба под надслов „Ежедневието на военните моряци”, съдържаща над 80 фотографии, запечатали моменти от работата и живота на моряците.

 

На 12 ноември в концертната зала на Военноморския клуб се състоя Офицерски бал. Да засвидетелстват своето уважение към труда и достойната служба на офицерите от формированието, както и да се насладят на изпълненията на оркестрантите от Представителния духов оркестър, бяха дошли началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов, командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев, адмирали, бивши командири на Военноморската база и на Пункта за базиране, много гости и офицери от военните формирования, дислоцирани в гарнизон Варна.Днес, 13 ноември 2015 г., в Пункт за базиране Варна се състоя военен ритуал, на който бяха тържествено вдигнати националното знаме, военноморските флагове и флаговете за разцветяване.

 

Преди началото на ритуала моряците посрещнаха вицеадмирал Румен Николов, който от 2006 до 2009 г. е бил командир на Военноморска база Варна. Заедно с него на празника присъстваха контраадмирал Митко Петев, представители на местната и държавна власт, адмирали и офицери от запаса, командвали през годините базата и пункта за базиране, офицери от командването на Военноморските сили, командири на военни формирования от гарнизона.

 

По случай празника, със заповеди на командира на Военноморските сили и командира на Пункт за базиране Варна бяха наградени отличили се с висок професионализъм и успехи през годината военнослужещи и цивилни служители.Вицеадмирал Румен Николов връчи „Плакет на началника на отбраната” на командира на Пункт за базиране Варна капитан І ранг Георги Георгиев.Военния ритуал завърши с преминаване на личния състав в тържествен марш.

Коментари

Новини Варна