IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Морски бизнес
15:51 | 8 декември 2015
Обновен: 13:42 | 18 април 2024

30% от замърсяването на Черно море е от човешка дейност

Край нашите брегове пристигат океански “пришълци” и се внедряват в екосистемата, твърди още експерт

По материала работи: Борис Проданов
30% от замърсяването на Черно море е от човешка дейност

Около 30% от замърсяването на Черно море се дължи на човешкото влияние, каза във Варна председателят на УС на “Черноморска изследователска програма – Ной” Аспарух Карастоянов.


Той участва в научна конференция на тема “Предотвратяване на неблагоприятното въздействие върху черноморската среда” във ВВМУ “Н. Й. Вапцаров”.


Според Карастоянов е трудно да се посочи точният процент от замърсяването на акваторията в резултат на антропогенното влияние, но вероятно то е в съотношение 30 към 70 спрямо естествените причини.


Той обясни за БТА, че има много спекулации кои са основните замърсители на българската зона на Черно море. По думите му сред естествените причини са сероводородът, който покачва нивото си, състоянието на планктона, влизането на чужди, инвазивни видове по нашето крайбрежие. Освен това акваторията замърсяват всички тежки метали или други замърсявания, които влизат чрез реките.


Карастоянов посочи, че в резултат на инвазивното въздействие на чужди видове броят на медузите се увеличава многократно. По думите му те са един от видовете, които унищожават личинките на рибите и хайвера, а увеличението им влияе многостранно - и на туризма, и на околната среда, особено на популацията на определени морски видове.


Карастоянов добави, че целта на конференцията във Варна е да се определи и покаже какво е реалното състояние на екологията на Черно море, какви са причините за замърсяванията, унищожаването на определени видове и др. В резултат на обсъжданията по време на форума трябва да бъде създаден научноизследователски клъстер, в основата на който са Военноморското училище и Българската академия на науките.


В Черно море пристигат океански “пришълци”, внедряват се в екосистемата. Проблемът със замърсяването трябва да се изведе на европейско равнище, защото екопроблемът не е частен, обясни Карастоянов. По думите му покрай нашите брегове в голяма степен за мръсотията отговорност носят и страните, през които минават основните реки, които се вливат в акваторията. Според него, ако Европа не постигне по линия на Дунавската стратегия изчистване на реката от сериозните замърсявания, страната ни може да поиска определени компенсации.

Коментари

Новини Варна