IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Морски бизнес
10:19 | 10 март 2016
Обновен: 03:20 | 15 април 2024

50 юнги се качват на ветроходите на „Тол Шипс“

Варна ще бъде домакин за трети път на престижното състезание

По материала работи: Пламен Янков
50 юнги се качват на ветроходите на „Тол Шипс“

Петдесет млади българи ще имат уникалния шанс да се качат на борда на ветроходите от „Тол Шипс“ и да участват като практиканти  в продължение на 30 дни в цялата регата от Констанца до Варна, съобщиха от дирекция „Спорт“ към Община Варна. Морската столица на България ще бъде домакин за трети път на престижното състезание, което ще се проведе от 1-и до 4-и октомври. Подготовката за морското събитие тече с пълна сила. След старта на кампанията за набиране на доброволци, вече е в ход още една – намиране на спонсори за осигуряване на средства за плаването на практикантите.

 

Не е задължително кандидатите за практиканти да имат някаква предварителна подготовка по ветроходство или професионална морска перспектива. С качването си на борда, те ще преминат  щателна подготовка по лична безопасност и оцеляване в море. Освен това ще се запознаят в детайли със стъкмяването на кораба и с реда на борда, обясниха от спортната дирекция на общината. От практиканта ще се изисква  да живее според режима на кораба, да носи вахта, да усвои работата на палубата и управлението на ветрилата. Той ще участва в поддръжката и ще работи в екип сред международен екипаж. Юнгите ще трябва да спазват желязната дисциплина на борда и да си изградят критерии за самодисциплина, както и да придобият  редица други качества,  формиращи характера им за цял живот. 


От средата на февруари започна кампанията за набиране и подготовка на т.нар. офицери за свръзка. Това са около 70 души доброволци, разпределени по 2-4 души на кораб в зависимост от броя на екипажа. Те са живата и постоянна връзка между ветроходите  и организаторите. Доброволците ще оказват пълно съдействие на капитана и екипажа при следването на програмата на пребиваването на кораба във Варна при каквито и да са възникнали нужди от снабдяване, участие в екскурзии, състезания, културни мероприятия, медицинска и спешна помощ, проблеми на  борда и други. Офицерите за свръзка  ще бъдат подготвени и за оказване съдействия и на посетителите, уточниха от дирекция  „Спорт“.


Задължително условие на кандидатите за доброволци е да ползват отличен писмен и говорим английски език, да са на възраст над 19 години, да са отговорни, да умеят да вземат бързи и правилни решения, да бъдат дисциплинирани и  да могат да издържат извънредното натоварване в продължение на седем дни. За да има избор организаторите  на домакинството очакват поне 160-170 кандидати. До този момент има подадени 60 заявления. В сайта  на регатата е публикуван формуляр за кандидата, а на 24-и март е първото събиране за подбор  на доброволците.


От Дирекция „Спорт“ на Община Варна съобщиха още, че продължава кореспонденцията с корабите, вече  има писмени заявки от„Мир“ (Русия), „Бодрум“ (Турция) и “Погория“ (Полша), както и устни потвърждения за участие от „Мирча“ и „Адорнате“ от Румъния, „Калиакра“ и  „Роял Хелена“ от България.

Коментари

Новини Варна