IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Морски бизнес
16:34 | 30 март 2016
Обновен: 07:11 | 24 март 2024

Удължават забраната за улов на калкан

Испекторите на ИАРА са иззели над половин тон от деликатесната риба, а конфискуваните бракониерски мрежи са над 6 км

По материала работи: Борис Проданов
Удължават забраната за улов на калкан

Уловът на калкан ще трябва да бъде преустановен на 31 март и ще може да бъде възстановен в края на юни. Това съобщи в Несебър директорът на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури Янчо Янев.

 

Освен, че забраната за улов на калкан ще бъде удължена с месец, през тази година ограничението се налага и с 15 дни по-рано, като част от условията на Европейската комисия. Страната ни успя да защити квотите си за улов на калкан след настояване от страна комисята за нулева година в улова през 2016 г. Компромисът доведе до по-дълга забрана и обещание от българска страна за по-строг контрол на уловените количества.

 

“Наблюдението ми през тази година е, че бракониерите са се насочили към улов на маломерен калкан. Насоката ни е към засилен контрол срещу улова на маломерен калкан. Не знаем на какво се дължи това. Общо взето по-голямата част от конфискуваната риба е иманно маломерна”, каза директорът ИАРА Янчо Янев.

 

Янев допълни, че страната ни е поела и ангажимент за намаляване на разрешителните за улов на калкан. Рибарите отчитат, че въпреки мерките, които се предприемат калкан се хваща все по-рядко.

 

“Тази година може да се каже, че има някакъв калкан. Миналата година както и по-миналата, почти нямаше. Преди години се вадеше много калкан в интерес на истината. Аз съм от 25 години в бранша – знам и много и малко”, добави на свой ред капитан Никола Вангелов.

 

Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури е подписала няколко споразумения за сътрудничество в областта на контрола. Въпреки, че са натоварени в работата си към момента, силите на гранична полиция също се включват в борбата с бракониерите.

 

“Споразумението им дава право веднага след като кораба е на брега, те да ни се обадят, за да извършим ние проверки с нашите правомощия и да разберем дали наистина става дума за бракониерски улов или за други нарушения в риболова”, коментира Тодор Ангелов, директор ГД “Рибарство и контрол”.

 

От началото на годината инспекторите на агенцията по рибарство и аквакултури са иззели над половин тон калкан. Конфискуваните мрежи са над 6 км, съставените актове са 8, а извършените проверки – близо 500.

 

Станимир Димитров

Коментари

Новини Варна