IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Морски бизнес
20:21 | 22 октомври 2016
Обновен: 13:06 | 20 април 2024

Откриха уникален кораб на дъното на Черно море

Проучванията на потъналите плавателни съдове са направени с най-модерна техника

По материала работи: Слав Велев
Снимката е илюстративна

44 корабокрушения във водите на Черно море са проучени от експертите от Центъра по подводна археология в Созопол през тази година.
 

Проучванията на потъналите плавателни съдове са направени със специален изследователски кораб, разполагащ с най-модерна техника по международен проект, който цели цялостно изследване на българското крайбрежие.
 

Сензацията е кораб от XIII - XIV век, съобщи директорът на Центъра по подводна археология Калин Димитров: "Това е от ранните кораби на италианските републики, които са плавали в Средиземноморието и в Черно море. Такъв кораб досега не е откриван никъде по света. Този, който ние открихме, е в изключително добро състояние".
 

"Сред целите ни е изработването на дългосрочна стратегия за изследване на археологическото богатство в региона, обясни Атанас Орачев от Сдружение "Черноморска Странджа", цитиран от националното радио.
 

"Защото в последните години всичко е кампанийно, а Странджа е уникална планина - тя не прилича на нито една от другите български планини и е най-слабо изследваната археологически планина, въпреки многото експедиции, които се правеха още 70-те години", допълни той.

Коментари

Новини Варна