IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Морски бизнес
10:24 | 23 ноември 2016
Обновен: 20:13 | 30 април 2024

Намериха място за подводницата-музей „Слава“

Според експертите най-подходящият терен е в район „Аспарухово“ до руския пазар

По материала работи: Ставри Таргов
Намериха място за  подводницата-музей „Слава“

На 16 ноември т.г. бе проведена поредна среща със специалисти, хидроинженери, представители на община Варна и морската общност. След дискусия за възможностите, които предлагат терените за излагане на подводницата „Слава“ като музей, всички се обединиха около идеята, че най-подходящото място би било терен на южния бряг на Варненския канал, в района на кв. Аспарухово (мястото е известно на варненци като „руския пазар“). Това съобщават от Българската морска камара (БМК) във фейсбук.

 

Предимствата са, че терените са общински, локацията е с много добра транспортна достъпност, има възможност за разгръщане на комплекс и др. Специалистите се обединиха около два начина за излагане на експоната. Единият е подводницата да бъде вмъкната в „джоб“ на брега и швартована на кнехтове, като единият борд бъде оставен свободен към водата.

 

Този вариант вероятно е най-евтин като първоначална инвестиция, но в последствие поддръжката ще е доста голяма. Освен това в този случай съоръжението трябва да има и минимален екипаж, който да се грижи за подводницата, а изискванията към достъпа за граждани ще са изключително високи.

 

Другият вариант е да се изкопае в сушата „легло“, със съответните постаменти и с кран да бъде поставена подводницата, като видимата част над земята ще е над водолинията. Този вариант засега се приема като по-приемлив.

 

На заседанието бе решено да се предложи на кмета на Варна специалисти, които да влязат заедно с представители на общината в обща работна група с цел изготвяне на задание с приблизителни разчети, съобщиха още от БМК.

 

Черно море

 

Още по темата: Още търсят място за музея-подводница във Варна

 

Коментари

Новини Варна