IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Здраве
12:38 | 27 октомври 2020
Обновен: 00:11 | 26 март 2024

Кафето помага срещу рака на дебелото черво

Това показва ново проучване

Кафето помага срещу рака на дебелото черво

Проучване показва наличието на връзка между редовната консумация на кафе и подобрените резултати при пациенти, които се лекуват от рак на дебелото черво.
 

 

Консумацията на няколко чаши кафе на ден е свързана с по-дълга продължителност на живота и по-малък риск от влошаване на заболяването при пациенти с метастатичен колоректален рак.
 

 

Това съобщават от Института за проучване и лечение на ракови заболявания Dana-Farber Cancer Institute.
 

 

Колоректалният карцином обединява над 10 заболявания, известни с общото наименование рак на дебелото черво.
 

 

Изводите показват, че благоприятният развой на заболяването при пациенти с напреднал рак на дебелото черво, които пият 4 или повече чаши кафе на ден, е с 36% по-вероятен в сравнение с тези, които не пият кафе.
 

 

Данните са в унисон с по-ранни проучвания, показващи връзка между редовната консумация на кафе и подобрените резултати при пациенти с неметастатичен колоректален рак.
 

 

Проучването е публикувано в медицинското издание JAMA Oncology.
 

 

В него участват 1 171 пациенти, които се лекуват от метастатичен колоректален карцином.
 

 

Ползите се наблюдават независимо дали участниците употребяват кафе с кофеин и без кофеин.
 

 

Изследователите посочват, че на този етап не може да се твърди за причинно-следствена връзка между пиенето на кафе и намаления риск от прогресия на рака и смърт, защото не е установена точната причина за това.
 

 

Ето защо резултатите от проучването не дават основание на хората с рак на дебелото черво да започнат да пият кафе ежедневно или да увеличат консумацията му, казват изследователите.
 

 

Известно е, че няколко съединения в кафето имат антиоксидантни, противовъзпалителни и други свойства, и могат да противодействат на рака.
 

 

Необходими са обаче допълнителни проучвания, за да се определи дали наистина съществува причинно-следствена връзка между консумацията на кафе и подобрените резултати при пациенти с колоректален рак и точно кои съединения в кафето са отговорни за това.
 

 

Материалът има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар. Преди да предприемете лечение, задължително се консултирайте с лекар, съобщава Puls.bg.

Коментари

Новини Варна