IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Здраве
16:11 | 28 октомври 2020
Обновен: 23:37 | 18 април 2024

По какво си приличат COVID-19 и грипът

Как можем да се предпазим

По какво си приличат COVID-19 и грипът

Единодушни сме – 2020 е различна година. Сякаш с магическа пръчка някой посочи глобуса, за да повлияе на целия свят. Коронавирус е новият начин на живот – болестта, която все още не е достатъчно позната.

Докато свикваме с нея и търсим начини да се предпазим, може да забравим за друга сериозна опасност, която се активизира през есента и зимата – грипът.
 
Представете си себе си и вашите близки, изправени пред едно сериозно изпитание. А сега визуализирайте същото, но трудностите са вече две. Никой не иска нещо подобно, затова е важно да знаем приликите и разликите между сезонния грип и COVID-19. Така ще знаем как да се защитим по-добре и от двете.
 

Подобни симптоми


Коронавирусът и сезонният грип са респираторни заболявания, затова и двете биха могли сериозно да навредят на белите дробове. Резонно симптомите им често са еднакви, а именно:
 

Температура;
 Кашлица;
 Мускулни болки;
 Отпадналост;
 Възпалено гърло;
 Задух.

 
Сред по-рядко срещаните симптоми на COVID-19 са загуба на нормално обоняние и вкус, разстройство и други. Има интересни наблюдения около симптоматиката – често сезонният грип се изявява бързо, боледуващият има повече от едно оплаквания едновременно, докато симптомите на коронавируса настъпват един след друг, по-бавно.

Ако имате съмнения, че сте болни, преустановете срещите си. Не рискувайте своето здраве и това на колегите и близките си.
 
Лесно заразяване?

Проучвания целят да установят честотата на заразяване с грип и с COVID-19. Анализи от Китай сочат, че болен от коронавирус заразява средно още 2-3 души, а страдащият от сезонен грип – около 1.272. Затова засега се смята, че COVID-19 е до известна степен по-заразен, но припомняме, че вирусът е все още нов и предстои да се изследва подробно.

Факт е, че трябва да се пазим и от двете болести и да бъдем отговорни към другите – при симптоми е хубаво да спрем контакти и да се лекуваме, за да не навредим и на близките и приятелите си. Особено на тези, които са с по-нисък имунитет и евентуална пневмония би могла да ги изправи пред сериозна опасност.
 
Превенцията

Трудно ще се защитим на 100% от грип или коронавирус, но има някои начини да намалим значително риска от заразяване. Част от тях са общи за превенция от двете заболявания:
 
 Спазване на дистанция;
 Перфектна хигиена (редовно миене на ръцете, ползване на дезинфектант);
 Допълнителна лична защита (чрез маска, шлем, очила).

 
Ваксината срещу COVID-19 все още е в процес на разработка, но за щастие отдавна има такава срещу грип. Освен това всяка година се подобрява спрямо актуалните грипни щамове.

Поставяйки си ваксина срещу сезонен грип, намалявате враговете на своето здраве. Така осигурявате и пасивна защита на своето семейство, което поради някаква причина не може да се имунизира.

Превенцията е особено важна за хората с хронични болести и възрастните ни роднини и приятели.
 

Puls.bg

Коментари

Новини Варна