IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Здраве
12:09 | 3 ноември 2020
Обновен: 14:06 | 25 април 2024

И във Варна: Бърза помощ изнемогва, линейки се бавят заради обслужването на пациенти с ковид

По материала работи: Слав Велев
И във Варна: Бърза помощ изнемогва, линейки се бавят заради обслужването на пациенти с ковид

Нарастването на случаите на Covid-19 във Варна в последните дни сериозно затруднява Центъра за спешна медицинска помощ в града. Обслужването на пациентите с коронавирус често  води до забавяне при реагиране на останалите сигнали, пише "Дарик".

 

Като брой сигналите, на които Спешна помощ в морската столица реагира, не са се променили – около 50-60 за денонощие. Увеличилите се сигнали от пациенти с коронавирус обаче отнемат повече време на екипите.

 

„Ако имаме 2-3 линейки, които транспортират пациенти с Covid-19 до Инфекциозна клиника, там се налага да чакат, докато пациентът бъде прегледан и се прецени дали е за приемане, в коя болница, или е за връщане в дома му. Ние имаме ангажимент към това. Няма как да пуснем положителен пациент  да ходи по улиците. Това ни забавя. Просто удължава времето за изпълнение на един адрес и понякога може да се наложи пациент да чака”, разкри пред Дарик  Валентина Мутафчиева, главна медицинска сестра в Центъра за спешна медицинска помощ във Варна.

 

 

Във Варна има 9 дежурни екипа на Спешна помощ, от които два реанимационни. Стига да има свободен екип, повикванията се изпълняват за времето по норматив, изтъкна Мутафчиева.

 

И в Центъра за спешна медицинска помощ има случаи на заразени с коронавирус медици. „Не са много, но имаме”, разкри още главната медицинска сестра.

 

 

През октомври варненската Спешна помощ получи една нова линейка. Спешните медици очакват още 4 нови линейки,с които ще се подобри качеството и безопасността при оказване на спешна медицинска помощ на нуждаещите се във Варна и областта.

Коментари

Новини Варна