IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Здраве
08:40 | 6 ноември 2020
Обновен: 05:11 | 25 април 2024

Новите 6 мерки на НОЩ, оттеглени от здравния министър. Рано им било!

По материала работи: Слав Велев
Новите 6 мерки на НОЩ, оттеглени от здравния министър. Рано им било!

Пакет от 6 допълнителни мерки, с които да се ограничи разпространението на коронавирусната инфекция, предложи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на брифинга на Министерството на здравеопазването в четвъртък, предаде "24 часа".

 

Няколко часа по-късно обаче здравният министър проф. Костадин Ангелов обяви, че промени няма да има.


“Сегашните мерки работят, трябва да се спазват и контролират. В държавата имаме няколко критични точки - София, Бургас и Шумен. Трябва да укрепим тези места, трябва държавата да е стабилна, всички да сме единни и солидарни, да има разбиране и разум, за да излезем живи и здрави от тази епидемия”, мотивира решението да откаже нови мерки министърът пред БНТ.


Мерките на Кунчев били обсъждани целия следобед в четвъртък, но за момента нямало нужда от тях. Възможно било само да се върнат зелените коридори за пазаруване за възрастни хора и хронично болни. И от 8 до 10 ч сутринта другите да не влизат в магазините.

 

Вечерен час за заведенията в цялата страна до 22 или 23 ч.; преминаване към онлайн обучение за всички ученици и от 5-и до 7-и клас заедно с гимназистите и студентите; до 50% присъствие на служителите в компании, които нямат възможност да преминат напълно на онлайн режим; отпадане на 10-дневната карантина за медици, контактни на заразен и даване на правомощия на здравният министър да командирова медицински специалисти от различни болници включваха основните предложенията на доц. Кунчев.

 

“Не споделям 100% оптимизма на част от управляващите, че при този темп на спазване на мерките и на нарастване на случаите ще постигнем кой знае колко резултати”, мотивира се той във втория пореден ден с над 4000 нови заразени.

 

“В момента навлизаме в изключително сериозна фаза на епидемията. Разпространението на вируса е дифузно в цялата страна и не можем да го спрем”, каза на брифинга вчера и здравният министър. Въпреки това преценил, че от нови мерки няма нужда. Засега запазваме добри места по заболеваемост и смъртност, но това зависи от всички нас и от правилното ни разбиране към ситуацията, каза министърът. Изключително важно било да се намали натискът към системата и медиците, които са на фронта от март.

 

“Изпитвам неприятни чувства, когато виждам хора, които не спазват мерките и търсят вратички в закона, за да нарушат дисциплината. Това коства човешки живот, не е време за празнуване, а за разум, за солидарност, връщане на доверието в българските лекари и подкрепа на всеки един от тях”, призова той. С новите 4054 случая, отчетени вчера, активните стигнаха 41 178. Така инфектираните у нас в четвъртък се оказа 430 на 100 хил. население. Средната заболеваемост за последните две седмици е 388 на 100 хил., като при над 120 хил. се влиза в червената зона. Само 3 области остават в оранжевата засега - Добрич, Силистра и Видин.


Добрич е пример как при спазване на мерките ситуацията се нормализира,
 

обяви Кунчев, като припомни, че бе област в критично състояние преди няколко месеца. 54-ма нови жертви коронавирус бяха отчетени в четъртък, 15 от тях нямали придружаващи заболявания. 5,2 на 100 000 е смъртността у нас за последните 14 дни, с което оставаме на 10-о място в ЕС и на 4-о на Балканите.

 

Ръст на смъртността в България има, включително и на млади хора, но това е, защото се търси късно лекарска помощ - когато е засегнат почти целият бял дроб, обясни здравният министър. Експертната преценка на лекаря дори по телефона може да спаси човешки живот, категоричен бе той и призова хората да не се самолекуват, а да търсят лекар. 3200 стигна броят на лекуващите се в болници. Заети са 30% от леглата за болни от COVID.

 

Пълни са и 20% от местата в интензивни отделения. 1000 допълнителни болнични легла са разкрити в София с новата заповед големите болници да отделят по още 200. Общо за пациенти с коронавирус в София вече има 3000 легла, от които 250 интензивни.

 

Ако се запълнят 50% от абсолютно всички болнични легла в София, не само тези за COVID, ще се обособят отделни болници само за лечение на коронавирус, съобщи Ангелов. “Натискът в софийските болници е изключително сериозен. Много хора се обаждат по телефона да питат какво да се прави. При първите симптоми на неразположение си останете вкъщи, а ако проблемите се засилят - обадете се на личния лекар. Трябва да има диференциране на
лечението на пациентите. Ако личният лекар поеме леките случаи от първия ден до момента, в който трябва да постъпи в болница, това много ще ни облекчи”, обясни и шефът на “Пирогов” проф. Асен Балтов.

 

Доставката на още 1700 флакона ремдесивир очакваше здравният министър вчера. Още 4300 пъ щели да дойдат след две седмици. 

Коментари

Новини Варна