IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Здраве
12:00 | 7 ноември 2020
Обновен: 07:07 | 16 април 2024

Кои уреди в домашната аптека могат да ни ориентират имаме ли COVID-19

Вижте съветите на пулмолога Александър Симидчиев

По материала работи: Слав Велев
Кои уреди в домашната аптека могат да ни ориентират имаме ли COVID-19

Пандемията добави нови уреди към домашната аптека, които могат да ни ориентират дали сме заразени с COVID-19 или не. Кои са те и как работят - Виктория Бояджиева попита пулмолога д-р Александър Симидчиев пред НОВА

 

„Има едно малко уредче, с което може да се изследва функцията на белия дроб. Тези уредчета не са толкова разпространени, но хората с астма ги имат”, казва пулмологът Александър Симидчиев.

 

Устройството показва има ли намаляване на обема на белия дроб, както и на скоростта на издишване. По показанията разбират какво става с тялото след като човек е преболедувал COVID-19. „Същият този уред обаче има и една приставка, която позволява да измерим количеството кислород. Нещо, за което аз съм огромен привърженик да се прави по-често”, допълва Симидчиев.

 

 

Хората вкъщи могат да използват т.нар „домашни оксиметри”. „Това малко уредче, може да бъде сложено на пръста, то е като щипка. Показва сатурацията и пулса. Когато имаме сатурация над 95%, този пациент не е рисков по отношение на белодробни усложнения. Ако тя тръгне да спада под 94 надолу, особено ако спадне под 90%, тези пациенти са особено рискови и те трябва бързо да стигнат до болница”, посочва пулмологът.

 

Пациентите на д-р Симидчиев например знаят, че трябва да му се обадят, ако сатурацията спадне под 95%. „Това позволява аз да съм по-спокоен, когато те се грижат сами за себе си вкъщи, че няма проблем с белия дроб”, коментира той.

 

Преди към пулсовите оксиметри не е имало интерес, но сега, в условията на пандемия и нарастващ брой на заболели от коронавирус, уредът вече е дефицитна стока в аптеките. 

 

Цената му е между 30 и 100 лева. Има обаче и напълно безплатна алтернатива. „Това, което системно може да ни ориентира добре, е честотата на пулса - тоест колко бързо работи сърцето. Защото, ако кислородът не е достатъчно в системата, сърцето се опитва да компенсира и то се компенсира с по-висока честота на сърцебиенето”, обяснява Симидчиев. И допълва: „Това лесно става като си мериме пулса колко е за 15 секунди и го умножим по 4. Ако примерно пулсът ни е 20 за 15 секунди и го умножим по 4, става 100. Пулс 100 е пулс, при който трябва да ни светне една лампичка”.

 

Александър Симидчиев показва и друга иновативна технология.  „Това например е печат, който може да се сложи на кожата. Той ще промени цвета си, ако аз съм с температура, ще се превърне в друг цвят. Така може да се разбере, че този човек в момента има температура по-висока от 37,2. Това все още не е налично у нас, но ще бъде налично в скоро време”, разказва той.

 

Целта на уреди като оксиметъра и тези термометри е до болница да стигат само хора, чието състояние наистина е влошено и то, по обективни показатели.

 

Още по темата гледайте във видеото

Коментари

Новини Варна