IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Здраве
09:10 | 10 ноември 2020
Обновен: 05:57 | 17 април 2024

Варна по стъпките на Пловдив – обмисля болница, само за лечение на вируса

Въпросът е откъде да се намерят доктори

По материала работи: Слав Велев
Варна по стъпките на Пловдив – обмисля болница, само за лечение на вируса

Идеята за създаване на специализирана болница за коронавирус набира скорост и във Варна. "Обсъжда се вариант, подобен на Пловдив, една от всички болници да стане изцяло за ковид-лечение. Въпросът е откъде да намерим доктори. Въпреки че във Варна има и медицински университет, има и лекари, има и 20 болници, част от персонала е на възраст над пенсионна“, заяви в понеделник пред БНР областният управител Стоян Пасев. През пролетта се появи подобно намерение и за столичната Втора градска болница, но не се реализира след протест на лекарите там.

 

Междувременно идеята пловдивската "Св. Мина" да заработи изцяло като ковид-болница срещна отпор. В понеделник със становище излезе КТ "Подкрепа". Според синдиката "Св. Мина" не е подходаща, а за целта трябва да се рехабилитира закритата преди време белодробна болница "Димитър Кудоглу". Освен това промяната щяла да се отрази негативно на трудовите правоотношения и условията за работата в "Св. Мина". Председателят на регионалния синдикален съз Атанас  Кръсте е изпратил писмо до кмета на града и областния управител, в което казва, че "Подкрепа" ще предприеме всички законови действия, за да защити съсловието, предаде "Сега".

 

Ето части от писмото: "Заведението е крайно неподходящо и непригодно да бъде превърнато в гореупоменатото. Мотивите ни са следните: Липса на основни атрибути, техника и помещения, касаещи съществуването на подобен тип лечебно заведение, а именно: реанимация, недостиг и липса на кислородни апарати и всичко, свързано с интубация. Разбрахме, че се подготвя прехвърляне на кардиологията в родилен дом "Весела“ – абсурд на абсурда, противоречащ на всякакви законови и медицински правила. (...) На база съгласуване с експерти и специалисти, отново потвърждавам нашето виждане и становище, че създаването на подобно заведение не трябва да е в центъра на града, както е МБАЛ "Свети Мина“.

Коментари

Новини Варна