IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Здраве
09:20 | 10 ноември 2020
Обновен: 20:38 | 11 април 2024

Къде да денем хронично болните? Само К-19 ли ще се лекува в болниците?

Вече има смъртни случаи заради съсредоточаването само върху COVID

По материала работи: Слав Велев
Къде да денем хронично болните? Само К-19 ли ще се лекува в болниците?

Почти невъзможно започна да става за хронично болните българи да получат лечение заради пандемията от коронавирус. За това сигнализираха от Българския пациентски форум, пише "24 часа".


В следващите дни и единствената в България Клиника по нефрология и трансплантации в Александровска болница, която проследява бъбречно трансплантираните пациенти, ще бъде преместена в друга сграда - тази на Клиниката по нефрология. А сегашната ще стане COVID отделение заради заповедта на здравния министър проф. Костадин Ангелов всички големи болници да разкрият по още 200 легла за коронавирус.

 

В нефрологията, където ни пращат, се лекуват всякакви други пациенти, включително и с COVID, противопостави се на промяната шефът на клиниката по трансплантации проф. Емил Паскалев.


На всеки новопостъпващ пациент се правят тестове за коронавирус и това гарантира сигурността, коментираха от УМБАЛ “Александровска”. Доказателство било, че досега нямало вътреболнична зараза с COVID.

 

“COVID-19 е сериозен вирус, не го отричаме, но държавата хвърля целия си ресурс единствено и само за лекуването на пациенти с коронавирус”, коментира пред “24 часа” Иван Димитров от пациентския форум.

 

Дори личните лекари отказват прегледи на хронично болни пациенти и го правят само по телефона, разказа той. Болниците също не приемат такива пациенти заради отложения планов прием и операции, въпреки че заболяването на някои от хората изисква да влязат в болница, за да им се направят изследвания, за да им се издадат протоколи за лекарства, обясни Димитров.


Разкриването на допълнителни легла в болниците е обвързано и с прехвърляне на лекари и сестри от отделения, които лекуват пациенти с хронични заболявания.


От началото на пандемията пациентският форум иска среща със здравното министерство, но още няма отговор, обясни Иван Димитров. Той също загубил майка си през пролетта заради липса на адекватна медицинска помощ. Жената починала след едномесечно лечение по телефон от личен лекар и след влошаване на хроничното ѝ заболяване - лупус, без да се зарази с коронавирус. Има много други починали заради ненавременна и адекватна медицинска помощ, каза още Димитров.


По подобен начин баща си загуби и Илияна Захариева, директор “Корпоративни комуникации” в А1. Когато мъжът отишъл на редовна хемодиализа, тестът за коронавирус преди приемането му в болницата се оказал положителен. Настанили го в инфекциозното отделение на болницата,  където пратили мобилен апарат за диализа. Дали заради промяната в диализата, или липсата на специалисти, докато тя се прави, човекът умрял от бъбречна недостатъчност.

 

“В тъгата си мога да кажа, че въпреки че ще пишат за баща ми, че е починал от COVID , той почина от основното си заболяване - бъбречна недостатъчност и липсата на адекватна терапия заради COVID лудостта. Толкова”, сподели пред “24 часа” Илиана Захариева.

 

Решение на проблема е създаването на специализирани COVID болници, за да има къде да се лекуват останалите пациенти. 

Коментари

Новини Варна