IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Здраве
15:40 | 10 ноември 2020
Обновен: 03:00 | 16 април 2024

20% от леглата във всички варненски болници стават само за COVID-19

Засега само училищата в Провадия и Вълчи дол ще учат дистанционно

По материала работи: Слав Велев
20% от леглата във всички варненски болници стават само за COVID-19

20% от легловата база във варненските болници ще бъде за лечение на пациенти с COVID-19. Решението бе взето днес от Кризисния щаб във Варна, съобщи пред медии областният управител Стоян Пасев, а причината за него е нарастващата заболеваемост в морската столица, предаде "Морето.net".

 

Преструктурирането на лечебните заведения ще стане на два етапа.

 

В срок до 11 ноември трябва да се определят минимум 15% от леглата на всички многопрофилни болници, а в срок до 13 ноември да се определят останалите до 20% легла.

 

Очаква се болницата в Девня всеки момент да заработи за лечение на ковид болни. До края на седмицата в Транспортна болница също трябва да се разкрият легла. Към момента има налични 322 легла за пациенти с коронавирус, като към 9.00 ч. сутринта свободните са били около 20.

 

Утре ще заработи и Единен портал, който ще дава информация за леглата онлайн. Всеки дежурен лекар ще нанася свободните легла на часа, а няма да чака определените сега часове, в които да го направи, обясни Пасев.

 

По думите на областния управител най-големият проблем за Варна е липсата на лекари.

 

 

 

До края на седмицата във всички Диагностично-консултативни центрове във Варна ще се открият ковид зони, в които ще се тестват пациенти със съмнение за коронавирус. Засега няма достатъчно антигенни тестове, но РЗИ осигурява необходимите количества, съобщи директорът на РЗИ д-р Дочка Михайлова. Що се отнася до преминаването на дистанционно обучение  на учениците от пети до седми клас, или на цели училища, това ще става според броя на заболелите учители и ученици, засега училищата в Провадия и Вълчи дол ще учат дистанционно, предаде Радио Варна.

Коментари

Новини Варна