IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Здраве
13:00 | 14 ноември 2020
Обновен: 15:36 | 16 април 2024

Проф. Серебезова: Има недостиг на антибиотици и хепарин

Българските фармацевти настояват за право на генерична замяна при лекарствата

По материала работи: Слав Велев
Проф. Серебезова: Има недостиг на антибиотици и хепарин

Според председателя на Българския фармацевтичен съюз Асена Сербезова това би помогнало за преодоляване на евентуален дефицит в аптечната мрежа.

 

Проф. Сербезова подчерта пред БНТ, че аптекарите в други държави дори имат право да предписват лекарства и това е така, защото пациентите на практика се срещат най-често с тези фармацевти, предаде "ДНЕС.bg".

Освен това, по думите ѝ, у нас липсва система, която да проследява не просто количествата продадени лекарства, а това как те се предписват от лекарите и как се употребяват, както е в "нормалните държави".

 

Проф. Серебезова каза, че се забелязва недостиг на някои антибиотици и на нискомолекулен хепарин, жизнено необходим за някои бременни. Тя коментира и дефицита на лекарства в аптечната мрежа като изтъкна три възможни хипотези за това: някои търговци на едро да изнасят лекарства поради интерес от ценовата разлика, липса на система, която да следи наличностите в мрежата, както и повишеното потребление поради епидемичната ситуация.

 

"Недостигът на лекарства е нормално явление, ние трябва да го управляваме, не да го отричаме", коментира тя.

Коментари

Новини Варна