IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Здраве
16:50 | 15 ноември 2020
Обновен: 15:03 | 28 март 2024

Мутирал щам на COVID циркулира между хора и животни

Прехвърля се върху плъхове, мишки и порове

По материала работи: Слав Велев
Мутирал щам на COVID циркулира между хора и животни

Щам на новия коронавирус може да се прехвърля върху животни като плъхове, мишки и порове и да се връща след това при хората, предаде Би Би Си, предаде "Монитор".

Мутиралият щам може да се върне в бъдеще, след години, сред човешката популация, предупреди Джеръми Фарар, директор на изследователската благотворителна организация "Уелкъм Тръст". Мнението му бе разпространено на фона на опасенията, че щам на вируса се развива сред популацията на норките. Европейският център за профилактика и контрол на заболяванията съобщи, че е възможно пренасяне на вируса от норки на хора. Дания унищожи десетки милиони норки. Над двеста души в страната са се заразили с вируса от животните.

 

Продължаващото разпространение на вируса Sars-CoV-2 във фермите за норки може евентуално да доведе до ръст на други мутирали щамове, които да представляват заплаха.

 

Необходими са изследвания, които да оценят дали мутиралите форми на вируса могат да попречат на ефективността на ваксините или терапиите, заключава изследване на европейски специалисти.

 

"Рискът от трансгранично разпространение на тези варианти на новия коронавирус чрез животни и продукти от тях е много нисък, но е важно хората да избягват близки контакти с норки от ферми", каза Николаус Криц от Eвропейската агенция за контрол на храните, участвал в изследването. "Нужни са допълнителни мерки за наблюдение, за да се ограничи последващо разпространение."

 

Властите в Дания бяха особено разтревожени от един щам на коронавируса, свързан с норки, който бе открит у 12 души. Неговата мутация засяга протеиновия шип, който е във фокуса на вниманието на създателите на ваксина срещу новия коронавирус.

 

"Мутации настъпват постоянно, но много рядко настъпват в този протеин. Затова се тревожим, когато видим мутации, променящи аминокиселините и формата на този протеин", обясни неотдавна пред Би Би Си проф.Андерс Фомсгаард, завеждащ вирусологичните изследвания в серумния институт в Копенхаген.

 

Според учените вирусът се разпространява във фермите за норки чрез инфектирани капчици върху храната или праха. Те се опасяват, че фермите за норки могат да се превърнат в "резервоари за вируса" и настояват да се установи наблюдение върху други диви и домашни животни.

 

Епидемии от коронавируса са регистрирани във ферми за животни, отглеждани заради кожата им, в Нидерландия, Дания, Испания, Швеция, Италия, САЩ. Великобритания и Австрия забраниха фермите за кожи преди години, Германия ги затваря постепенно, а Белгия, Франция и Норвегия планират да закрият фермите за норки. Нидерландия прекратява отглеждането на норки идната пролет.

Коментари

Новини Варна