IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Здраве
08:30 | 18 ноември 2020
Обновен: 00:22 | 26 март 2024

Всяка област в България – с болници за вируса, а и с чисти от COVID лечебници

Стъпката се налага, тъй като преминахме границата от 600 заразени на 100 хиляди души

По материала работи: Слав Велев
Всяка област в България – с болници за вируса, а и с чисти от COVID лечебници

Във всеки областен град у нас ще бъде обособена поне една болница изцяло за пациенти с COVID и поне една за пациенти без COVID. Това е наредил здравният министър на областните управители, които до края на седмицата трябва да дадат отговор кои са избраните лечебни заведения, съобщи самият той пред БНТ, предаде "Сега".

 

Стъпката се налага, тъй като преминахме границата от 600 заразени на 100 хиляди души. "Изпратено е писмо на областните управители, които да проведат заседание на областните си щабове и да дадат отговор коя болница на територията на тяхната област да стане за лечение на пациенти с COVID и тя да осигурява достатъчен брой профили, така че да гарантираме достъпно, ефективно лечение на пациенти с COVID и коя да е чиста, която също да осигури достатъчен брой профили в областта, за да гарантира достъпно качествено и ефективно здравеопазване", съобщава министърът, цитиран от държавната телевизия.

 

Новото разпореждане заварва болниците в процес на изпълнение на последната заповед на министъра отпреди няколко дни - да се обособят по 20% от леглата във всяка болница за лечение на COVID-19. Въпреки че от 23 октомври има изискване всяко лечебно заведение да има 10% легла за пациенти с коронавирус, реално това не е изпълнено на много места. В същото време някои болници в София, Шумен, Търговище, Благоевград, Разград са свръхнатоварени с пациенти с COVID-19.

 

В Шумен например днес се обсъждаше къде да се разкрият допълнителни легла, тъй като местната МБАЛ издъхва. Оглед на психиатричната болница показал, че базата не е подходяща за лечение на COVID пациенти. Затова се реши да се ремонтира кислородната инсталация на бившата белодробна болница, където след оборудване на втори и трети етаж да се разкрият около 40 легла за коронавирусни пациенти. Няма обаче медицински персонал, който да обслужва тези пациенти. От държавната психиатрична клиника има съгласие лекар и медицински сестри да се включат в грижата за пациентите, СБАЛК "Мадара" също са готови да изпратят лекар. Ако обаче не се включат и семейни лекари и специалисти от доболничната помощ, няма да може да бъде изготвен график за работа на новия сектор.

 

В Бургас също тече реорганизация в обратна посока. Университетската болница открива още 140 легла за лечение на заразени с коронавирус, като обособява петия и шестия етаж на терапевтичния корпус в Covid отделения, обяви директорът на болницата д-р Бойко Миразчийски, цитиран от БНР. Той уточни, че леглата за интензивно лечение ще станат общо 260. Всяко свободно легло в Covid отделенията се заема мигновено, но ни трябват много медицински специалисти - и сестри, и лаборанти, и лекари, каза д-р Миразчийски.

 

Според справка на НЗОК отпреди седмица за заетостта на болничните легла в страната в повечето области има болници без пациенти с коронавирус. Има обаче и такива, където всички лечебни заведения лекуват заразени - например Габрово, Силистра, Монтана (там няма пациенти с COVID-19 само в болницата за рехабилитация във Вършец), Перник (и там е свободна само болницата за рехабилитация и продължително лечение).

 

ЗА ПАРЛАМА

 

Днес при премиера Борисов имаше работно съвещание за коронавируса. То обаче очевидно има само рекламна цел, тъй като на него не се коментираха никакви конкретни намерения като например последното указание на министъра, а се повтаряха старите лозунги за голямата леглова база, пощадената икономика и липсата на недостиг на лекарства. От месеци държавата твърди, че има план за действие срещу коронавируса, но отказва да го оповести, тъй като в него имало поверителна информация за стратегически обекти. Не е ясно обаче защо всички сценарии на развитие на кризата не са вече проиграни, а трябва тепърва да се обсъжда коя болница какви пациенти ще лекува. Обособяването на чисти болници поражда и въпроса как ще се установява кой пациент е "чист" и кой има COVID-19, при положение че МЗ настоява, че тестът не може да е условие за прием в болница.

 

КРИЗА

 

Болниците са под огромен натиск от началото на ноември. В момента хоспитализациите на пациенти с коронавирус са 5353, настанените в интензивни структури са 288. На 1 ноември имахме 2612 души в болница, а в интензивно лечение - 166 души. Нямаше съмнение, че ще стигнем дотук, но въпреки това тепърва се издават разпореждания за реорганизация на системата.

 

Правителството непрекъснато повтаря, че няма недостиг на легла, но и тази вечер имаше репортаж за разкарвани пациенти в София, за които не се намира легло. Пред екип на "България он Еър", от Пета градска върнаха екип на Спешна помощ с думите: "Няма място". Личен лекар разказва пред телевизията, че има сравнително млад пациент с двустранна пневмония, за когото не може да намери място в болница. А вчера шефът на "Пирогов" пак заяви, че хората постъпват твърде късно в болница, когато белите дробове вече са тежко засегнати. От "Св. Анна" половината от общо 500 легла са за пациенти с коронавирус и също всички са заети. "Практически на мястото на всеки, който е изписан, почти веднага се появяват нови и нови пациенти", заяви говорителят на УМБАЛ "Св. Анна" Антон Луков.

 

Вчера бившият здравен министър Петър Москов заяви, че от всички болници в столицата, само 4 са изпълнили указанието да разкрият 10% COVID легла (което миналата седмица бе променено на 20%). "В София има 70 болници - повече отколкото в цяла Австрия, но от тях само 4 изпълниха разпореждането на министъра да се обособят 10% от леглата за COVID-19 - "Пирогов", Белодробна болница, Първа градска и "Св. Анна", заяви пред БНТ Москов.

 

КЪДЕ СМЕ НИЕ

 

България е на 14-о място сред 31 държави в ЕС/ЕИП и Великобритания по брой заболели от коронавирус на 100 000 души за последните 14 дни. У нас потвърдените случаи са 646.8 на 100 000. По брой на смъртните случаи - 13.3 на 100 000 в последните дни се задържаме на пето място, след като за кратко бяхме трети в ЕС.

 

В момента по-малко заразени на 100 000 от нас имат Испания, Великобритания, Германия, Нидерландия, Румъния, Швеция, Словакия, Гърция, Ирландия, Дания, Норвегия, Финландия, Латвия, Малта, Естония, Кипър, Исландия. Над 1000 случая на 100 000 души имат Чехия - 1076.3, Австрия - 1055.8, Люксембург - 1301.7, а Лихтенщайн почти ги догонва с 995.4.

 

По-висока смъртност от нас имат Чехия - 25.9 на 100 000 души, Белгия - 22.5, Унгария - 13.4, Словения - 13.5.

 

Както е известно, България прави най-малко тестове в Европа - ние съвсем наскоро минахме 1000 теста на 100 000, а много държави правят около и над 2000. Тези данни са за първата седмица на ноември.

Коментари

Новини Варна